Termékek Menü
0

Hasznos tippek a palántázáshoz

Megyeri Szabolcs
2015-02-11 17:14:46

Amennyiben kedvet kapott a gumós zeller neveléséhez, akkor érdemes a palántázásnál pár hasznos tanácsot megfogadnia. Nem kell túl sokat gondozni a gumós zellert, magától is szépen fog növekedni, azonban nem árt, ha pár alapvető igényét teljesítjük.

  • A zeller a többi gyökérzöldséghez képest melegigényesebb, ezért különösen a fejlődés kezdeti szakaszában fontos a megfelelő hőmérsékleti ellátottság, a kiültetés ideje május végén ajánlott, a fagyok elmúltával.
  • A gyenge fényellátás a növénykék megnyúlásához és rossz fejlődéshez vezet. A gumófejlődéskor viszont alacsonyabb hőt kíván.
  • Vízigénye szintén magasabb, mint a többi gyökérzöldségnek, igényli a folyamatos vízellátottságot.
  • A palántázás előtt finoman mozgassuk át a talajt, hogy porhanyós ültető földünk legyen. Fontos, hogy sekélyen ültessük a palántákat, ne pedig túl mélyre, különben nem fejlődnek ki elég nagyra a gumók.
  • Takarjuk a sorközöket mulccsal, ezzel megőrizve a talaj nedvességtartalmát. Kiültetés után közvetlenül alkalmazzunk beiszapoló öntözést, bőségesen adjunk nekik vizet, ne sajnáljuk növényeinktől.
  • Folyamatos gyomtalanítás is szükséges az egészséges állomány fenntartásához. Amikor még kisebbek a növényeink inkább kézzel végezzük a gyomlálást, mint kapával, nehogy véletlenül kárt tegyünk a palántákban.
  • Az ültetés és betakarítás között még 3-4 alkalommal végezzünk talajlazítást és gyomtalanítást.

Amikor már büszke gumós zeller palánta tulajdonosok vagyunk, el lehet gondolkodni azon, hogy vajon mikor kellene betakarítani őket. Az érés idejét az alsó levelek sárgulása jelzi és a meghatározott tenyészidő, ami 180-240 nap között mozog. A gumós zellert október-november hónapban takarítjuk be. Vigyázni kell, mert a lombjától megfosztott gumó jelentős fagykárokat szenvedhet.