Hasznos tanácsok a Tarkalevelű rózsalonc metszéséhez

Megyeri Szabolcs 2015-01-09 15:51:47

A Tarkalevelű rózsalonc metszése azért fontos, hogy minden évben rengeteg, nagyméretű virágtölcsérrel ajándékozzon meg bennünket.

A metszés elkezdése előtt fontos tudni, hogy mely ágak felelősek a virágok kinevelésére. A Tarkalevelű rózsalonc esetében az előző évi hajtások felelnek azért, hogy megannyi rózsaszín virág legyen az ágakon. Emiatt az elvirágzás után, a nyári időszak a legalkalmasabb arra, hogy elvégezzük a metszést. Ha sokáig váratjuk ezt a feladatot, akkor arra kell számítni, hogy nem lesz elég ideje a cserjének ahhoz, hogy kinevelje a hajtásokat. Az sem jó, hogy ha még a virágok nyílása előtt végzi el a metszést, mert akkor az összes olyan ágat le lehet vágni, amin a virágbimbók ülnek. A metszések alkalmával a vesszők egyharmadát ajánlott eltávolítani. Ezzel arra sarkalljuk a cserjét, hogy erőteljes, friss hajtásokat neveljen.

Az éves metszés mellett ajánlott fiatalító metszést is elvégezni. Ez csak annyival egészíti ki ezt a feladatot, hogy minden harmadik ágat erőteljesen, azaz kicsivel a földfelszín felett el kell távolítani. Nem kell megijedni attól, hogy alig maradt hosszú ága a bokornak, mert ennek a fiatalító metszésnek az lesz az eredménye, hogy a következő virágszezonra egy erős vázrendszert tud fejleszteni a cserje.

Bármely növénynél végezzük a metszét, mindig ügyeljünk arra, hogy alaposan letisztított, éles szerszámmal vágunk neki a munkának. Így tiszta, sima metszlapot készíthetünk és kisebb lesz annak a lehetősége, hogy befertőzzük esetleges kórokozókkal vagy kártevőkkel a kertet. 

Azzal, hogy évente, rendszeresen elvégezzük ezt a tevékenységet, biztosak lehetünk abban, hogy mindig erős és egészséges Tarkalevelű rózsaloncot köszönthetünk tavasszal a kertünkben. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.