Termékek Menü
0

Hasznos tanácsok a lilaakác gondozásával kapcsolatban

Megyeri Szabolcs
2015-01-21 16:47:58

A lilaakác fajták nem tartoznak a túlzottan munkaigényes növények közé, de azért párszor javasolt ránézni illatos kertbarátunkra. Érdemes kora tavasszal pár napot a lilaakáccal tölteni, és munkánk gyümölcsét a hosszú, illatos virágaiban élvezhetjük, melyek a lila minden árnyalatában pompáznak.

Talajtakarás: A téli talajtakaráshoz használt háncsot nem szükséges rögtön eltávolítani, hiszen továbbra is megvédi a lilaakácot a gyomoktól, illetve a talajt is segíti abban, hogy ne száradjon ki túl gyorsan. Esetleg ha nem elég vastag már a takaró, akkor lehet pótolni újabb talajtakaró háncs kiszórásával, hogy legalább 4-5 cm-es legyen a réteg.

Metszés: Ősszel és kora tavasszal kell megmetszeni a lilaakác fajtákat. A metszéssel irányíthatjuk a hajtásait, csillapíthatjuk a túlzott növekedését, megfiatalíthatjuk a régi lilaakácokat, valamint remekül meg lehet fékezni vele a betegségek terjedését is. 

Öntözés: Az ültetés végén mindenképpen alaposan meg kell öntözni a lilaakácot, amit minden héten legalább egyszer meg is kell ismételni. Forró, száraz nyári napokon azonban érdemes még egy öntözési napot beiktatni, hogy megelőzzük a talaj kiszáradását.

Növényvédelem: Ha minden igényét teljesítettük a lilaakácnak, és pár napot szántunk rá, akkor az évek alatt nem szabhat gátat a virágzásnak kórokozó vagy kártevő. Ha esetleg ültetésnél nem figyeltünk, hogy napos helyre legyen téve a lilaakác, vagy a metszés során a szennyezett szerszámmal véletlenül befertőztük, akkor könnyen legyengíthetik a pajzstetvek vagy a levélfodrosodás és a lisztharmat kórokozói. 

Látható, hogy nem igényelnek mindennapi, folyamatos munkát a lilaakác fajták, azonban azt a pár napot, amit rájuk szánunk, valóban teljes erőbedobással csináljuk végig. Amennyiben Ön a virághozam miatt választotta valamelyik lilaakác fajtát, akkor biztosan lesz ideje pár alkalommal időt szánni az illatos kapaszkodó növényre.