Termékek Menü
0

Hasznos tanácsok a kikeleti bangita metszéséhez

Megyeri Szabolcs
2015-01-13 15:17:12

Ahogyan az összes olyan cserjét, amit a virághozama miatt ültetetünk kertünkbe, a Kikeleti bangitát is minél hamarabb az elvirágzás után kell megmetszeni. Az elvirágzás után egy hónap múlva ideális elkezdeni ezt a kertészeti teendőt.

Azért fontos megmetszeni a Kikeleti bangitát, mert, ahogy a legtöbb olyan cserje, mely 2-3 méter magasra nő meg az évek alatt, elhanyagolt, rendezetlen képet fog mutatni. Ha kihagyjuk az éves kertészeti feladatok közül a metszést, akkor a cserje vesszői évről-évre megvastagodnak, elfásodnak és törékennyé válnak.

A legjobb, ha a virágzás után erősen visszavágjuk az ágak egy harmadát közel a fölfelszínhez. A következő két évben folytatni kell ezt a metszési technikát, így a harmadik év végére, az egész cserje megújul és erőteljes lesz. Fontos, hogy mindig az előző évben érintetlenül hagyott ág legyen levágva, tehát az előző metszés óta megnőtt hajtásokat hagyjuk fent a cserjén. Ezzel a művelettel elérhetjük, hogy széles, tömör cserjénk lesz, amin megannyi fehéres-rózsaszínes, illatos virág fog fejlődni.

Azért, hogy megelőzzük a kórokozók elterjedését a kertben fontos, hogy mindig tiszta és jól karbantartott metszőollóval dolgozzunk. Ha beteg ágakat kell eltávolítani valamelyik kerti növényünkről, akkor soha ne menjünk úgy tovább a másik növényre, hogy nem fertőtlenítettük le a szerszámot.