Három jó tanács a Lynwood aranyvessző metszéséhez

Megyeri Szabolcs 2015-01-08 17:19:42

Az aranyvesszők metszése nem könnyű feladat, mert ha nem helyes időben történik meg ez a kertészeti teendő, akkor nem lesz sok mennyiségű virág a díszcserjén. Azért is fontos megmetszeni az aranyvesszőt, mert egy idő után elhagyatott, rendezetlen kinézetű lesz, ami rontja a kert összképét. Ha a következő tanácsokat megfogadja, akkor nem lesz problémája a cserje virágzásával. 

Mit szabad eltávolítani?

Mint minden virágáért ültetett cserje esetében, a Lynwood aranyvesszőnél is meg kell figyelni azt, hogy melyik évi vesszők nevelik ki az adott évi virágokat. Az aranyvessző az előző évben nevelt hajtásain hozza azokat a virágbimbókat, amikből a következő év elején rengeteg sok aranysárga virág fog fejlődni.

Mikor lehet elvégezni a metszést?

Ha már tudjuk azt, hogy mely ágakon várhatjuk a sárga virágok fejlődését, akkor ebből következik az, hogy a elvirágzás után, tavasszal kell elvégezni a metszést. Ekkor az eltávolított hajtások helyén új részek kinevelésére serkentjük a cserjét. Ha helyes időben történt meg a metszés, akkor kellő mennyiségű időt hagyunk a cserjének ahhoz, hogy új hajtásokat neveljen ki. Amennyiben sokkal az elvirágzás után fogunk neki az ágak eltávolításának, akkor arra kell számítani, hogy 1-2 évig nem hozza a megszokott virágmennyiséget. 

Tipp: Mindig éles, letisztított metszőollót használjuk, mert csak így lehet tiszta, sima metszlapot készíteni és kisebb lesz az esélye annak, hogy befertőzzük a kertünket esetleges kórokozókkal.

Mekkora hajtást érdemes hagyni a cserjén? 

Az egészséges kinézet érdekében, 30-60 cm-es hajtásokat érdemes meghagyni a cserjén. Minden harmadik ágat kell ekkor eltávolítani, így nem éri akkora sokk a növényt, hogy ne tudna új hajtásokat fejleszteni. Azzal, hogy rövidnek mondható vesszőket hagyunk fent a bokron, az alsó szinteket bátorítjuk arra, hogy minél több erőteljes hajtást hozzon

A fenti három egyszerű tippet figyelembe véve, biztos lehet abban, hogy minden évben ezernyi napsárga virággal örvendezteti meg Önt a Lynwood aranyvessző.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese cserje
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.