Termékek Menü
0

Halottak napi előkészületek

Megyeri Szabolcs

November elseje és másodika Mindenszentek és Halottak Napja, ekkor általában kilátogatunk a temetőbe, hogy eltávozott szeretteinkre emlékezzünk. Sokaknak azonban évközben nincs idejük, vagy a nagy távolság miatt lehetőségük, hogy rendszeresen ápolják a sírokat, ezért október végén lehangoló állapotban találják a hantokat. Érdemes tehát a halottak napi látogatás előtt egy-két nappal kimenni a temetőbe, hátha akad feladat. Amennyiben azzal szembesülünk, hogy a sír rossz állapotban van, elgazosodott, vagy kopárrá vált, pár óra alatt elvégezhetjük az aktuálissá vált teendőket, a növények metszését, a síremlék megtisztítását, vagy akár az ültetést.

A sírgondozás a kertészet speciális ága, ugyanis a sírhant földjének térfogata kicsi, ezért hamar kiszárad, télen könnyen átfagy, és az ide ültetett növényeket ritkábban van alkalmunk öntözni, metszeni. Új növény ültetésekor ezért vegyük figyelembe, hogy milyen gyakorisággal tudunk kilátogatni, valamint telepítés előtt számoljunk az adott terület fényviszonyaival, szélvédettségével is. Sírra szánt növények vásárlása előtt mindenképpen kérdezzük meg az eladót, hogy a kiszemelt fajta milyen igényekkel bír, és olyat válasszunk, mely megfelelő a meglévő körülményekhez.

Tipp: sírgondozáshoz a temetőbe vigyünk magunkkal megfelelő szerszámokat, védőkesztyűt, és hulladékgyűjtő zsákot, hogy szakszerűen tudjunk dolgozni!

A téli időszakban telepíthető növények sora nem hosszú, de például a krizantém, a törpe őszirózsa, a kerti árvácska, az erdei ciklámen és az erica ültethetőek a mostani hetekben. A krizantém nem öntözésigényes, a többi felsorolt fajta azonban több vizet kíván, de például fenyőkéreg mulcsolással lassíthatjuk a közeg kiszáradását. Amennyiben most csupán a rendezett látvány a cél, tavasszal virágzó hagymásokat (nárcisz, krókusz, jázmin) is ültethetünk, ezek tavaszig nem igényelnek törődést, akkor viszont dekoratív díszei lehetnek a sírnak.  Az örökzöldek akkor jó választások, ha időtlen, mégis szép és ízléses növényi borítást szeretnénk a sírra. A célra a törpeváltozatok, és az elterülő, kúszó növésű fajták a legalkalmasabbak, például a pár arasznyi gömbbé növekedő lucváltozat, a terülő tiszafa, vagy a törpe boróka.  Szintén beválhatnak az örökzöld dísznövények, úgymint a babérmeggy, a dekoratív babérsom, vagy a télen is pompás külalakkal bíró a magyal. Az ültetést szokás szerint meg kell előznie egy alapos átforgató ásásnak, valamint a közeget komposzt, trágya hozzáadásával dúsíthatjuk. A sírokon álló kővázákba, ha nem vágott virágot helyezünk, tegyünk friss földet, az általános virágföld kiválóan megfelel.