Termékek Menü
0

Gyertyán sövény ültetése

2016-12-18 18:00:00

Sokan szeretnének hatékonyan takaró, átláthatatlan, ugyanakkor dekoratív sövényt ültetni kertjükbe. Amennyiben Ön is ilyen sövény ültetésen gondolkodik, ajánlom figyelmébe a gyertyánt, melyet ugyan faként is ismerünk, de sövényként sokkal praktikusabban felhasználhatunk. Ismerkedjünk meg ezzel a sokoldalú növénnyel! 

 

gyertyán sövény vásárlás megyeri kertészet

 

A gyertyán lombhullató növény, azonban elszáradt leveleit akár a tél végéig megtartja a hajtásokon, ezért esztétikája ebben az időben is magasnak mondható. A gyertyán őszi lombszíne sárgás, így a nyarat követően a kert képét új árnyalatokkal ajándékozza meg. A gyertyán sövény talajigénye nem összetett, gyengébb minőségű kerti talajban is megél, és a nedves közeget is jól tolerálja.

 

A gyertyán sövény metszése egyszerű feladat, ráadásul ez a cserjeféle jól viseli a metszést, könnyen a kívánt formára alakítható. A gyertyán metszése során a téglalap vagy a felfelé szűkülő trapéz formát részesítsük előnyben, a lefelé szűkülő alakzat felkopaszodáshoz vezethet, mivel ilyenkor az alsó részek nem kapnak elég fényt. 

 

gyertyán ára Megyeri Szabolcs kertészet

 

A gyertyán sövény ültetése akkor célravezető, ha a tőtávolság 30-40 centiméter, ilyen elrendezéssel nyerhet összefüggő, tömött sövény formát. A magasra növő gyertyán sövény remek szélfogó, és nem mellesleg jó széltűrő, tehát a huzatosabb részeken sem károsodik. A gyertyán sövény magassága 2 méter és 5 méter közötti lehet általánosságban. A gyertyán fényigénye átlagos, félárnyékos és napos területekre is telepíthető. A gyertyán télállósága remek, a honi klímán a hidegebb heteket is problémamentesen átvészeli. 

 

Gyertyán sövény ültetése pár egyszerű lépésben

  • készítsen másfél arasznyi széles, és ugyanilyen mély ültetőárkot, a kívánt hosszúságban
  • a földlabdás gyertyán csemetéket emelje ki edényükből, és helyezze be az ültetőárokba
  • a kitermelt föld visszahelyezése során állítsa be a megfelelő magasságot, a földlabda teteje legyen egy vonalban a talaj szintjével
  • alaposan öntözze be a friss telepítést, majd az első hetekben gyakran öntözzön újra 

 

Kertészetemből többféle méretben rendelhet konténeres kiszerelésű gyertyánt! IDE kattintva máris megtekintheti a kínálatot, és leadhatja rendelését!

 

Fontos információ!

cserje kiszállítás Megyeri Szabolcs kertészet

blog comments powered by Disqus