Termékek Menü
0

Futónövények előnyei és hátrányai

Megyeri Szabolcs

A futónövények divatja nagyon régi, előszeretettel alkalmazzák őket csúf falak takarására, olcsó, kevés gondozást igénylő zöld bevonatként, vagy erkélyeken, teraszokon, élő függönyként. Ugyanakkor számos tévhit él a futónövényekkel kapcsolatban, és az is fontos, hogy fajtánként nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek a futók, így érdemes tájékozódni telepítés előtt.

Általános tévhit, hogy a futónövények kezelhetetlen rovarinváziót hoznak magukkal. Az igaz, hogy ahol növény van, ott bogarak, rovarok is megjelennek, ám nem biztos, hogy zavaró mennyiségben, ráadásul megfelelő fajtaválasztással megelőzhető a tömeges előfordulás, a lombhullató futók esetében a rovarok például nem tudnak áttelelni a levelek alatt. A másik gyakori ellenérv, hogy a futónövények kárt okoznak az épített elemekben, befurakodnak a résekbe, szétfeszítik a vakolatot, elmozdítják a cserepeket. Ennek az elképzelésnek van valóságalapja, ám nem minden futónövény viselkedik így, és csak a rossz állapotú, elhanyagolt épületek vannak veszélyben.

A trombitafolyondár az a futónövény, melyet mindenképp kerülni kell, mert ugyan roppant mutatós, és virágai is szépek, de agresszív terjeszkedésű, igénytelen fajta, mely a falakat és a tetőcserepeket is károsíthatja. Hasonlóan szemet gyönyörködtető a kúszó lialaakác, mely szintén gyorsan nő, és felfut minden felületre, azonban jól alakítható, metszhető. A lilaakác elsősorban oda ajánlható, ahol folyamatosan gondozás alatt áll, mert így előnyei kidomborodnak, hátrányai viszont leküzdhetőek. A borostyán csak félárnyékban növekszik szépen, és jól takar nagy felületen is, ám örökzöld, vagyis télen is menedéket nyújt a rovaroknak, ráadásul virágai vonzzák a méheket. A pompás színekben hozzáférhető vadszőlő sok szempontból jó választás, lombhullató, hatalmas felületek befuttatására is alkalmas, a falban csekély kárt okoz, tapadókorongos változata pedig egyszerűen és nyom nélkül leszedhető.  Természetesen számtalan fajta futónövény létezik még, de arra mindig figyelni kell telepítés előtt, hogy a terület adottságainak és igényeinknek megfelelő típust válasszunk.