Futónövények élete kertünkben

Megyeri Szabolcs 2014-12-19 15:47:17

Sok kertes háznál látni, hogy a kevésbé érdekes vagy szép falrészt valamilyen felfele törekvő, futónövénnyel színesítik. Az ilyen kúszó-kapaszkodó növények kis kertekben is ideális választások, hiszen nem kell nekik olyan nagyméretű kertrész, mint például egy örökzöld sövény kialakításához.

Vannak olyan növények, amelyek maguk is tudnak terjedni, azonban akadnak olyanok, amiknek szükségük van valamilyen támaszra. Támaszt magunk is összerakhatunk, például készíthetünk pergolát, hogy ha nagyobb kertről van szó, de akár egy fakerítés is megteszi a növénynek. Hogy ha a ház falát szeretnénk befuttatni, akkor ugyancsak használhatunk fa vagy acélból készült támaszokat.

Mindkét esetben fontos, hogy olyan anyagot válasszunk, ami a későbbiekben képes lesz megtartani a ránehezedő növény súlyát. A kapaszkodó növények életük során nehezen tudnak 40 cm-nél távolabb lévő elemre rákapaszkodni, ezért fontos, hogy a támasztékok egymástól ne legyenek messzebb, mint 40 cm. A fából vagy acélhuzalból készült támasztékokat a faltól 5-20 cm-es távolságra ajánlott elhelyezni.

Az olyan épületek mellé, amelyek nincsenek rendesen szigetelve, remek választás lehet egy kapaszkodó-kúszó növény, hiszen a sűrűségéből adódóan szigetelőként is szolgálhat. Amikor a futtatás irányát szabjuk meg, akkor fontos, hogy ne egyenesen felfele vezető huzalokat készítsünk, hanem a kordonszerűen, vízszintesen elfektetett kialakítást válasszuk. Hogy ha elkészült a támasz, amire már könnyedén felkapaszkodhatnak a növények, akkor nincsen más hátra, mint beszerezni őket.

Kertészetemtől a Japán futóloncot konténeres kiszerelésben megrendelheti, amely illatos virágai miatt igazán jó választás lesz egy romantikus hangulatú kertben. Azok a növények, melyek nem igényelnek támaszokat, kapaszkodó kacsokkal vagy tapadókorongokkal jutnak egyre feljebb és feljebb. Ilyen például a borostyán, amely igen közkedvelt futónövény vagy a tapadókorongos vadszőlő, ami a bordós-vöröses őszi lomszíne miatt vált kedvelt futónövénnyé. Az ilyen növények estében győződjünk meg arról, hogy az a falrész, ahova felfutnak minden sérüléstől mentes, illetve nincsen tele repedéssel. Ez azért fontos, mert a kúszónövények, képesek az ilyen repedésekbe is benőni és ott problémát okozhatnak a későbbiekben. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.