Fűszernövények otthon

Megyeri Szabolcs 2012-06-10 00:00:00

Fűszer nélkül nincs finom étel, ha pedig ízesítünk, a legjobb, ha saját nevelésű, friss fűszernövényt használunk.  Ha még nincs házi fűszerkertünk, akkor gyorsan készítsünk egyet, nem ördöngösség, és még kert sem feltétlen kell hozzá.

Kerti körülmények között egyszerű a dolgunk, csak egy kisebb területet kell elkülöníteni a célra, de például a konyhakerti zöldségek mellé, közé is ültethetünk. Aki csak erkélyen, teraszon tud gazdálkodni, használhat balkonládát, hagyományos virágládát, de helyszűkében egy használaton kívüli fémvödör, nagyobb kaspó is jó szolgálatot tehet. Végső esetben a konyha is lehet a termelés helyszíne, a menta és a petrezselyem például árnyékos helyen is szépen növekednek.

Tipp: A fűszernövényeket a virágágyások dekorálására is használhatjuk, alakítsunk ki vegyes kertrészeket!

A növény kiválasztása előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hogy a kiszemelt helyszín adottságai mely fűszernövények igényeinek felelnek meg. A mediterrán fűszerek, mint például a bazsalikom, oregánó, majoranna, rozmaring sok napfényt igényelnek, viszont tápanyagban szegényebb közegben is jól érzik magukat, ezért őket a kert verőfényes részére, vagy világos erkélyekre helyezzük. Más fűszernövényeknek eltérő szükségleteik lehetnek, a kapor például fényigényes, de öntözni nem kell, és bármilyen földben megterem, a snidlig pedig kevesebb fénnyel is beéri, viszont gazdag földet kíván. A kamillát, körömvirágot nem csak fogyasztásra, hanem dekorációs célból is ültethetjük, a kakukkfű pedig pompás illatával lengi be környezetét.

Fűszernövényt legegyszerűbben palántaként vásárolhatunk, szinte minden nagyobb üzletben árulják őket kis műanyag poharakban. Jó tudni, hogy ha így szerezzük be a növényt, feltétlen át kell ültetni, mivel általában tőzegbe helyezik őket, ami csak szabályozott, meghatározott ideig ható - hozzáadott - műtrágyát tartalmaz , és mire hozzánk kerül, többnyire kimerül. Az átültetéshez általános virágföldet, vagy palántaföldet használhatunk.

Bátran próbálkozzanak házi fűszerveteményessel, kis körültekintéssel és a megfelelő választással a siker garantáltan nem marad el!

Megjelent: Heti Téma - 2012.06.

tovább a növényekhez>>

< < Vissza a kerti mesékhez

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV


 SZABADGYÖKERŰ GYÜMÖLCSFÁK ÜLTETÉSE

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.