Fűszerek a kertben és a balkonon

Megyeri Szabolcs

Minden háziasszony tudja jól, hogy nincs ízletes étel friss és jó minőségű fűszer nélkül. A legfinomabb ételízesítőhöz úgy juthatunk, ha magunknak termesztjük a fűszernövényeket. A fűszertermesztéshez nincs szükség nagy helyre a kertben, elég egy parlagi sarkot betelepíteni, de akár a teraszon, vagy a konyhaablakban is nevelhetőek a növények.

Kerti körülmények között roppant egyszerű a dolgunk, csak egy kisebb területet kell elkülöníteni a célra, de például a konyhakerti zöldségek mellé, közé is ültethetünk. Jó ötlet a sakktábla elrendezésű fűszerkert, aminek a kialakításához csak egy bő tucatnyi kerti járólap lefektetése szükséges úgy, hogy lapok csak a sarkaiknál érintkezzenek, és a köztes területre már ültethetünk is. Az így kialakított kiskert könnyen átlátható és bejárható, és persze mutatós lesz. Aki csak erkélyen, teraszon tud gazdálkodni, használhat balkonládát, hagyományos virágládát, de ha kevés a hely, egy régi fémvödör, vagy egy nagyobb kaspó is megfelelő. Természetesen a konyha is lehet a termelés helyszíne, itt a növények mindig kéznél lesznek főzés közben! A menta és a petrezselyem például árnyékos helyen is szépen növekednek így ideális ablakkerti fűszerek. Az egyes fajták kiválasztása előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hogy a kiszemelt helyszín adottságai mely fűszernövények igényeinek felelnek meg. A mediterrán fűszerek, mint például a bazsalikom, oregánó, majoranna, rozmaring sok napfényt igényelnek, viszont tápanyagban szegényebb közegben is jól érzik magukat, ezért őket a kert verőfényes részére, vagy világos erkélyekre helyezzük.

Tipp: a kerti fűszerkert akkor igazán jó, ha dekoratív is, érdemes a veteményest körcikkely, spirál, vagy sakktábla elrendezésben kialakítani!

Más fűszernövényeknek eltérő szükségleteik lehetnek, a kapor például fényigényes, de öntözni nem kell, és bármilyen földben megterem, a snidlig pedig kevesebb fénnyel is beéri, viszont tápanyagban gazdag földet kíván. A kamillát, körömvirágot nem csak fogyasztásra, hanem dekorációs célból is ültethetjük, a kakukkfű pedig pompás illatával hódíthat. Fűszernövényt legegyszerűbben palántaként vásárolhatunk, szinte minden nagyobb üzletben árulják őket kis műanyag edényekben. Érdemes tudni, hogy ezeket a növényeket feltétlen át kell ültetni, mivel általában tőzegbe helyezik őket, ami csak szabályozott, meghatározott ideig ható műtrágyát tartalmaz, és mire hozzánk kerül, többnyire kimerül. Az átültetéshez általános virágföldet, vagy palántaföldet használhatunk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.