Felmérési szakvélemény társasházaknak

Megyeri Szabolcs 2014-06-24 18:06:35

A társasházban, panelben, belvárosi sorházakban élők sokszor hiányolják a kertet, pedig szinte minden épület belső udvara, az utcafronti sáv, vagy éppen a háztömbök közti területek alkalmasak zöldterület kialakítására. Természetesen ahol a közös területhez többen, akár több tucatnyian tartoznak tulajdonosként, ott nehéz zöld ágra vergődni a tervekkel, ha szóba kerül az adott terület beültetése, zöldítése.

A felmérési szakvéleménynek ezért kiemelt fontossága van társasházi, közös tulajdonban, használatban lévő kertrészek kialakításánál, újratervezésénél, vagy felújításánál. Ha egy épületben csak 10-15 család lakik, már az is legalább kétszer ennyi felnőttet jelent, akiknek a véleménye szinte biztos, hogy többé-kevésbé eltér majd, így vitás kérdésekben roppant nehéz lesz a megegyezés. Lesz olyan lakó, aki rózsákat ültetne, másnak az árnyat adó fák lesznek a kívánságai, míg valaki biztosan színes, vegyes virágágyásokat szeretne látni. A felmérési szakvélemény elkészítése során a kertész szakember alaposan feltárja a terület lehetőségeit, és kizárja azokat a növényfajtákat, melyekkel az adott helyen nem lehetne sikert elérni.

A felmérési szakvélemény megrendelésével a társasház tájékoztatás kap a felmerülő növényfajták gondozási igényeiről is, hiszen nem mindegy, hogy egy dísznövényt vagy fát milyen gyakran szükséges öntözni (mely kiadással jár), hogy milyen ápolási feladatokat kíván, valamint az is kiderül, hogy az egyes fajták várható magassága alkalmassá teszi-e azokat az ültetésre. Fontos egyéb körülmények is szóba kerülhetnek, például az ültetni kívánt növényekkel kapcsolatos kockázatok, a színes, illatos virágok, vagy a  mézelő típusok például vonzzák a méheket, ami nem minden helyzetben tolerálható, de kisgyermekes házakban a tüskés, szúrós növények is kerülendőek, fák esetében pedig nem mindegy, hogy a fa mennyire szemetel (hullatja a levelét, termését), vagy hajlamos-e a törésre (mellyel anyagi kár keletkezhet). A felmérési szakvélemény kiterjedhet a munkálatok várható költségeire, így a lakók képet kaphatnak arról, hogy milyen anyagi ráfordítás szükséges a munkálatokhoz, valamint a kertészeti szakember segíthet a rendelkezésre álló forrásokhoz igazítani a terveket.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.