Termékek Menü
0

Elstar szabadgyökerű alma gondozási útmutatója

Megyeri Szabolcs
2015-01-12 16:24:42

Az Elstar szabadgyökerű alma tekintetében kiemelt szerepet kap a tavaszi lemosó permetezés! Célja a kora tavasszal a fák felületén áttelelt még inaktív, nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása.

1. Segítségével megelőzhetünk olyan később komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket, amelyek komolyan visszavethették volna az az évi termést.

2. Ehhez a művelethez a legalkalmasabb a kontakt hatású szereket használni. Ezek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre vagy a kórokozóra kijuttatva érvényesül.

3. Nem érdemes felszívódó szereket használni, mivel még a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

Az őszi lemosó permetezés célja a prevenció, azaz a megelőzés. Lássuk pontokba szedve miről is szól ez a munkafolyamat.

1. Lévén a kártevők többsége a petéit a védett helyekre rakják le. Ezek a védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai. A kártevők pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).

2. Az őszi lemosó permetezés csak enyhe telek esetén effektív tekintettel arra, hogy a hideg telek mínuszai (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal.

3. A lehullott levelekből képződött avarban, úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását mindenképpen érdemes beiktatni az őszi kerti munkálatokba (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A Elstar szabadgyökerű almanál elmondható, hogy a hazánkban hulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt szükséges az öntözés.

A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.