Ehető virágok a gasztronómiában

Megyeri Szabolcs 2015-01-07 17:43:46

Az ehető virágokkal színesebbé tehetjük az étkezésünket. A virágok felhasználása változatos, fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, így a legegészségesebb. Ki is süthetjük tésztabundában, vagy megtöltve sütőben is elkészíthető. Némelyik jellegzetes, erőteljes íze miatt fűszerként használható. Vannak olyan virágok, amelyek édességek készítésére is kiválóak ( lasszi-édes indiai joghurtital, fagylalt, kandírozott virágfejek, sütemények). Szezonális jellegük miatt érdemes virágokkal ízesített szörpöt, cukrot készíteni.

Akácvirág

Az édes virágokat már kisgyerekként is szívesen fogyasztottuk. Édességekhez kiváló, olyan ételekhez használjuk, amelyekben érvényesülhet enyhe íze (pl.: tejpite).

Bodzavirág

Az illatos bodzavirágból finom szörpöt készíthetünk. Érdemes kipróbálni a sűrű palacsintatésztában kisütött virágzatokat, amit porcukorral, vagy lekvárral fogyaszthatunk.

Ibolya

A kandírozott ibolya és az ibolyafagylalt Sissi egyik kedvenc édességei közé tartoztak. Különleges finomság az ibolyazselé, ami a lekvárokhoz hasonló módon készíthető el. Rokona, az árvácska is fogyasztható.

Levendula

A virág íze kesernyés, édes és sós ételekhez is kiváló. Kekszet, lekvárt ízesíthetünk vele. A provence-i fűszerkeverékben megtalálható.

Körömvirág

A szegények sáfrányaként emlegetik, a drága fűszernövény helyettesíthető vele, hiszen szép színt ad a leveseknek, rizses ételeknek. A friss szirmokkal feldobhatjuk a salátát, gyümölcssalátát, jól mutat süteményeken is.

Orgona

A halványlila virágokból finom szörpöt készíthetünk. Cukrot ízesíthetünk vele, gyümölcssalátában is jól mutat.

Rózsa

Jól illik édességekhez és salátákhoz is. Íze kissé savanykás.

Zsálya

Fűszerezésre elsősorban a leveleit használják, íze intenzív, fanyar. A virágokat salátába keverhetjük.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.