Termékek Menü
0

Darázsveszély a kertben

Megyeri Szabolcs

Nyáron szívesen tartózkodunk a kertben, ám ezzel mások is így vannak, például azok a rovarok, melyeknek a kert egyszerre kiváló lakhely és terített asztal. Közülük is az egyik legrosszabb bérlő a darázs, mely képes egészen megkeseríteni a kinti időtöltést.

A darazsak a méhek távoli rokonai, azonban míg a méheket a méz, no meg a fontos ökológiai szerepük miatt kedveljük, de legalábbis megtűrjük, addig a darazsak nem szívesen látott, és olykor egészen veszélyes vendégek.  A darázs szúrása fájdalmas, egyes fajai pedig nagyméretű fészkeiket a ház közvetlen közelébe telepítik, ami agresszív természetükkel párosulva kimondottan riasztó. A darazsak sok alfaja közül nálunk a kecskedarázs és a lódarázs elterjedtek. A kecskedarázs tápláléka a gyümölcsök leve, a kisebb rovarok, de döghúst is fogyasztanak, így ahol gyümölcsfák és szemeteskuka (szerves hulladék) van, jó eséllyel megtelepednek. A lódarázs fullánkja visszahúzható, mérge erős, fájdalmat, viszketést okoz, egyes esetekben komoly allergiás reakciót is kiválthat. Ragadozó, rovarokkal táplálkozik, többek közt a méheket is megtámadja, ezért méhészetek közelében nagy károkat okozhat. A lódarazsak agresszív rovarok, a fészek bolygatására azonnal támadnak, de egyesével is veszélyesek. A darázsfészekben több ezren is lehetnek, ezért egy házfalra telepedő kolónia jelentős problémaforrás lehet. Kevesen tudják, hogy a fészek föld alatti is lehet, főleg puha, porózus talaj esetében. A bejárat körül lézengő rovarokra mezítláb rálépve fájdalmas élményben lehet részünk.

Tipp: ha darázsfészket találunk a kertben, házfalon, ne próbáljuk leverni, piszkálni, mert komoly sérülés lehet a vége!

Amennyiben a kertben nincs fészek, csak átjáró darazsak portyáznak, elegendő lehet egy házilag készített csapda kihelyezése. Ha egy szűk nyakú üvegbe egy deci cukrozott pálinkát öntünk, máris hatékony kelepcét kapunk. Még jobb a műanyag üdítőspalackból készített csapda. Ehhez a palack felső egyharmadát vágjuk le, és kiöntőnyílással lefele helyezzük vissza, majd töltsünk bele édes folyadékot. Az ebbe belemászó darázs többé nem tud kijutni. A csapdák körül nagy lesz a rovar-forgalom, ezért ezeket sose tegyük közel kerti bútorhoz, bejárathoz, vagy például medencéhez, homokozóhoz! A föld alatti fészekbe éjjel öntsünk pár fazéknyi forró vizet, a probléma reggelre jó eséllyel megoldódik. Léteznek még boltban kapható vegyi irtószerek, és feromon alapú halálos csalik is, de ha kezelhetetlen mértékű az invázió, szakembert kell hívni, akik nagynyomású készülékkel juttatják a vegyszert a fészekbe, így a probléma gyorsan megoldódik.