Termékek Menü
0

A császárfa igényei

Hazánkban kevésbé elterjedt magasra növő, terebélyes lombkoronát nevelő díszfa a császárfa. Kínából származik ez az igazán egyedi dísznövény, mely feltűnő harang alakú, liláskék virágait még lombfakadás előtt hozza.

Mivel csak a kékes lila virágok vannak április-májusban fent van fán, ezért nem lehet elmenni mellette szótlanul. Biztosan minden arra járó tekintetét megragadja majd. Nem csak virágai miatt különleges ez a díszfa, hanem hatalmas, 20-30 cm-es, szív alakú, élénk zöld levelei miatt is. A császárfa nevében a ’tomentosa’ latin szó, szőrözöttséget jelent, tehát a levelek felülete enyhén szőrösek, puha tapintásúak.

Nagyon körültekintőnek kell lenni ültetéskor, hiszen 10-20 méter magasra is képes megnőni. A hely megválasztásánál figyelni kell arra is, hogy kertünk napos területén helyezzük el, hiszen a császárfa kifejezettem fényigényes növény.

Az első 1-2 évben igen dinamikusan nő, akár 2-3 métert is képes fejlődni egyetlen nyár folyamán, azonban ez az évek alatt szépen lelassul. Leginkább közparkok, tágas terek szoliter növénye. Hazánkban kicsit fagyérzékeny, ezért javasolt a téli takarását elvégezni.


Kertészetemből 5 méretben tudja megrendelni a császárfát. Attól függően, hogy mennyi ideje van, vagy éppen milyen gyorsan szeretné élvezni a magas császárfa árnyékát, választhat a különböző méretek közül. Természetesen mind az öt méret, már előnevelt, egészséges díszfa, így a kiszállítás után Ön már azonnal hozzákezdhet az ültetéshez, ápolgatáshoz. Azért ajánlom jó szívvel Önnek ezt a pazar küllemű díszfát, mert könnyen egyedi hangulatot tud kölcsönözni kertjének. 

A császárfa ültetéséhez azért lesz jó választás a Dolce Vital általános virágföld keverék, mert a hosszan lebomló műtrágya az egész vegetációs időben gondoskodik arról, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjon ez a gyönyörű díszfa. 

Hasznos olvasnivalók:
 

Útmutató a császárfa ültetéséhez
A császárfa metszése
Hogyan akadályozzuk meg császárfa terjedését?
Hogyan legyen kellemes élete a császárfának kertünkben?