Termékek Menü
0

Bodza szüretelése

Megyeri Szabolcs
2014-05-29 17:26:05

A fekete bodzát nem csak virága, hanem termése miatt is kedveljük, mivel mindkettő remek konyhai alapanyag. Bodzaszörp vagy limonádé készítéséhez a május-júniusban nyíló fehér virágzatra van szükségünk. Könnyű dolga van annak, aki otthonában is termeszt fekete bodzát, elegendő kisétálni a kertben és máris rendelkezünk a szükséges hozzávalóval, melyet azonnal fel is használhatunk.

A természetből való gyűjtéshez viszont jó ha beszerzünk egy fonott kosarat, amiben a virágzatokat haza tudjuk szállítani. Ha télire gyógyteának való bodzát is szeretnénk, akkor tálcán száríthatjuk.

A bodza termésének szüreteléséhez jobb, ha kesztyűt húzunk, mert a bogyók erősen feketére festhetik kezünket. Célszerű kesztyűt és metszőollót is előkészíteni a szürethez. Ha nem saját kertünkből szüretelünk, akkor mindenféleképpen olyan helyet válasszunk, ahol nincs közúti forgalom a közelben. Nyár végén célozzuk meg a szántók, erdők szélét és szerezzük be saját kezünkkel a lekvár-alapanyagot.