Termékek Menü
0

Bálvány és ecet

Megyeri Szabolcs

A tavasz közeledtével sokan tervezik a kert felújítását, áttervezését, ami gyakran fák ültetésével is jár. A kerti fafajták száma szinte végtelen, ám nem árt vigyázni, mit telepítünk, mert olykor a rossz választás később sok bosszúságot okoz. Hagyományos probléma a bálványfa és az ecetfa összekeverése.

A bálványfa (Ailanthus) Kelet-Ázsiában őshonos, nálunk betolakodónak, invazív fajnak számít, jó alkalmazkodóképessége, és igénytelensége révén könnyen megtelepedik utcákon, parlagon hagyott területeken, de a kertekben is, ráadásul gyorsan terjeszkedik. Amennyiben pedig egyszer megjelenik, szinte kiirthatatlan lesz, legfeljebb a gyökérzet teljes eltávolítása, vagy mélyre ható gyomirtózás lehet gyógyír. Az ecetfa (Rhus hirta) sem honos növény, Észak-Amerikából származik, ugyanakkor ez a fa ritkán vadul ki, elsősorban dísznövényként ültetett példányaival találkozni kertekben, parkokban, mondhatni ártalmatlan, dekoratív kerti dísz.

Tipp: a kertekben kártékony bálványfa belvárosi területeken lehet hasznos, ahol nem tud terjeszkedni, ellenben jól bírja a városi körülményeket

A fő probléma a két fával kapcsolatban, hogy általában összekeverik őket, ami többféle bonyodalmat okozhat, alkalmasint azt is, hogy a tudomása szerint ecetfával rendelkező gazda valójában bálványfát nevelget, aminek végül kertje látja majd a kárát. Az interneten kutakodva is gyakran fordul elő, hogy az ecetfát ábrázoló képek és leírások valójában a bálványfáról szólnak, vagy éppen fordítva. A keveredés alapja talán az lehet, hogy mindkét növény a szappanfaalakúak rendjébe tartozik, de ez igazából nem túl szoros rokonság, mivel ebben a csoportban közel ötezer faj található. Termetre már különbözőbbek, a bálványfa 20-25 méteresre is megnőhet, az ecetfa ellenben tíz méter körül megáll, ám a csemetéknél ez még nem szembetűnő. Leveleik már valamennyire hasonlítanak, és virágaik is összetéveszthetőek, ha nem alaposan szemléljük őket. A bálványfa - egyéb kellemetlen tulajdonságai mellett - illatában sem egy kellemes jelenség, ecetes szaga van, ami szintén oka lehet a nevek kavarodásának. Ugyanakkor az ecetfa is ecetes illatú, legalábbis a terméséből készülő limonádé jellegű ital erősen savanykás. Mindezek alapján tehát fontos, hogy ültetés előtt alaposan tájékozódjunk a választott fa fajtájáról, tulajdonságairól, a már kertbe bejutott bálványfát pedig időben próbáljuk eltávolítani.