Termékek Menü
0

Balkonkertészkedés kezdőknek

Megyeri Szabolcs

Február vége felé már enyhül az időjárás, és pár héten belül biztosan minden kerttulajdonos nekiláthat kedvenc elfoglaltságának. A városokban azonban egyáltalán nem mindenki rendelkezik kerttel, ám a legtöbb társasházi lakáshoz tartozik egy kisebb-nagyobb erkély, ami kiválóan alkalmas a kertészkedéshez. A napjainkban divatos balkonkertészkedés azonban némi előkészületet és átgondolást igényel.

A kezdet, vagyis az első lépések főként a kezdőknek fontosak, nincs mindenki tisztában azzal, hogy hogyan kell belevágni a városi növénynevelésbe. Legelőször tartsunk egy terepszemlét! Mérjük fel, mennyi hely áll rendelkezésre, vizsgáljuk meg, mit tárolunk a balkonon, mi felesleges, mi az, amit el lehet innen vinni. Túl kicsi balkon nincs, egy apró kilépő is alkalmas a műveletre! Lényeges azonban, hogy életvitelünkhöz igazodva alakítsuk ki a kiskertet. Ha gyakran és sokat tartózkodunk kint, inkább kisebb helyigényű, dekoratív virágokat, például egynyáriakat válasszunk, hogy ne szorítsanak ki minket zöldjeink. Ha az erkély úgymond parlagi terület, jöhetnek a helyigényesebb zöldségek, vagy méretesebb dísznövények. Vegyük számításba a terület adottságait (huzatosság, szélvédettség, napsütéses órák száma) és ezek alapján válasszunk növényt, mert hiába szeretnénk rózsát, ha balkonunk árnyékos, az nem való oda. Az optimális helykihasználás érdekében akár egy ültetési vázlatot is felskiccelhetünk, nem felejtve azt a tényt, hogy az elültetett növények általában felfelé és oldalra is terjeszkedni fognak, így sose a palánták, vagy a még dús levélzet nélküli mérettel kalkuláljunk.

Tipp: a balkonkertészkedésbe mindig felkészülten, a körülmények figyelembe vételével vágjunk bele, hogy a sikerélmény ne maradjon el!

Mikor a terv készen áll, elkezdődhet a szükséges kellékek és eszközök beszerzése. Aki eddig nem használta erkélyét kertészkedésre, annak pár alapvető dolgot mindenképpen meg kell vásárolnia az induláshoz. Az első az ültetőláda, vagy a virágcserép, de balkonra különösen praktikusak az úgynevezett önöntöző ládák, melyekkel az öntözések száma csökkenthető, így például nyaraláskor sem száradnak ki a növények. Szükség lesz általános termő-, vagy virágföldre, és a tápanyagok, például a (mű)trágya, vagy tápoldatok sem maradhatnak ki. A műveléshez szerszámok is elengedhetetlenek, a hely jellege miatt kisebb, könnyebb darabok kellenek majd, úgymint ültetőkanál, gereblye, lapát és ásó, és öntözőkanna. Kezdőknek azt javaslom, hogy először kevesebb példánnyal, és könnyen nevelhető fajtákkal, például zöldségekkel, fűszernövényekkel próbálkozzanak, így az első sikerélmények után a több törődést igénylő fajtákhoz is kedvet kapnak majd.