Az ültetési távolságokról

Megyeri Szabolcs

Rossz szomszédság, török átok, tartja a mondás, és bizony a mindennapokban nem ritka, hogy az egymás mellett lakók vitába keverednek, például az egymás birtokára átlógó, vagy a kerítéshez túl közel lévő növények miatt.

A kerítésen átlógó fa, a határt átlépő futónövény, vagy a túlburjánzó sövény gyakorta oka birtokvitáknak. A helyzetet nem segíti, hogy egységes törvényi szabályozás nincsen, csupán egy, már hatályon kívülre helyezett rendelet adhat iránymutatást (ez a 40/1977. (XI. 29.) MÉM rendelet 5. sz. melléklete). Természetesen a helyi önkormányzatok saját hatáskörben intézkedhetnek az ültetési távolságokról, de ezt nem minden településen teszik meg. Ahol mégis, ott a fent említett rendeletet tekintik kiindulópontnak. Ennek alapján a telekhatártól mért legkisebb távolság a növény méretétől függően fél és két méter között van.

A tartós béke érdekében akkor cselekszünk a legkörültekintőbben, ha telekhatárhoz közeli ültetés előtt konzultálunk és megegyezünk a szomszéddal, aki így később nem emelhet panaszt. A kerítéshez, házfalhoz közeli növénytelepítést azonban nem csak ezért szükséges alaposan átgondolni. Sokan nem számolnak azzal, hogy a vékony facsemete, az ültetéskor arasznyi cserje, kis tő futónövény később magasra, szélesre, dúsra nőhet, és nem csak a szomszédot, hanem minket is zavarhat idővel. Ezért kerítések mellett tartsuk be az ajánlott ültetési távolságot, ha szükséges, akkor kérjük kertész szakember tanácsát, aki fel tudja mérni, hogy a telepítendő növény a későbbiekben mekkora helyet fog elfoglalni, át fog-e lógni a kerítésen, vagy gyökérzete veszélyeztetheti-e majd a lakóépületet. Az is lényeges, hogy a házfalhoz, különösen az ablakhoz ne ültessünk túl közel semmit. Egyrészt a kilátást, és a napfény bejutását akadályozhatják a méretes növények, de egy esetleges renoválás alkalmával is akadályt jelenthetnek. Általános szabály, hogy a falak mellett hagyjunk legalább bő két méter közlekedősávot, így a fák, tuják kényszerű kivágását előzhetjük meg például egy későbbi házfelújításkor. A körültekintő ültetéssel nem a szomszédnak teszünk engedményt, hanem magunkat óvjuk meg a felesleges bosszúságoktól!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
KARÁCSONYI TREND

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.