Termékek Menü
0

Az ősziarack gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 12:11:48

A tavaszi lemosó permetezés a megelőzés legfontosabb része az Őszibarack növényvédelme során. Tavasz elején a fák felületén még inaktív, nem károsító kártevők és kórokozók vannak jelen. Ezek elpusztításával megelőzhetünk később akár komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket. A legcélszerűbb a kontakt hatású szereket használni. Ezek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon hatnak a kártevőre vagy a kórokozóra.     A kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat, így nem is érdemes őket alkalmazni.

Az őszi lemosó permetezés célja szintén a megelőzés. A kórokozók és a kártevők a fa védettebb részein próbálnak meg áttelelni, így ezzel a permetezéssel, ha nem is sikerül megszüntetni a problémát, annyira le tudjuk gyengíteni őket, hogy egy kevésbé hideg tél is képes elpusztítani a kártevőket. A védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).
Az őszi lemosó permetezésnek csak enyhe telek esetén van igazán jelentős hatása, mivel a téli mínuszok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal.

A permetezéssel azonban nem ér véget a küzdelem, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban, úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni így az avar eltüzelésével vagy komposztként való felhasználásával mindenképpen érdemes időt töltetni (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A Őszibaracknál lényeges a megfelelő mennyiségű víz kijuttatása a fa tövéhez. A hazánkban hulló csapadék bár mennyiségileg fedezné a gyümölcs szükségletét, de annak rossz eloszlása miatt azonban szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. A 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás lévén biztosíthatunk elegendő tápanyagot a növények számára.