Az örökzöld orbáncfű telepítése és tulajdonságai

Megyeri Szabolcs 2014-05-24 14:06:36

Az örökzöld orbáncfű (latin neve: Hypericum calycinum) egy télizöld (vagyis télen is díszlő) talajtakaró cserjeféle, mely egyaránt kiválóan mutat kiskertekben, utcafronti ágyásokban, és társasházi közös kertekben is. A talajra nem igazán érzékeny, elsősorban a tápanyagban gazdag, nem túlzottan száraz közeg a kedvence, de átlagos kerti körülmények között mindenhol sikerrel ültethető.

A napos, félárnyékos részeken fejlődik a leggyorsabban, a gazdag virágzáshoz sok napfényre van szüksége, így az erősebben árnyékos területeken kevesebb sárga virággal kell kalkulálni. Amennyiben a talajtakarás a cél, a töveket egymástól jó másfél arasznyira kell ültetni, de telepíthetjük díszágyás köré, vagy közepére is, esetleg a kerítés, kerti út, autóbejáró mellé. Teljesen télálló, és gondozása is kimerül az öntözésben, betegségei alig ismertek, vagyis jó értelemben véve igénytelen növény.

Az örökzöld orbáncfű virágzása július és szeptember között esedékes, ekkor mutatja meg igazán szépségét, ötszirmú élénksárga virágai messziről virítanak, és nagyobb telepítés esetén  a tövek gyönyörű zöld-sárga szőnyeget alkotnak. Érdekesség, hogy a sárgás virágbimbók szétmorzsoláskor pirosas levet eresztenek. A sok pozitívum mellett ugyanakkor tudni kell, hogy az örökzöld orbáncfű hajlamos gyorsan terjeszkedni, tehát ajánlott kordában tartani az ültetett területen, ez egy tavaszi visszavágással évente egyszer egyszerűen elintézhető.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese cserje
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.