Termékek Menü
0

Az oregánó sokrétű felhasználása

Megyeri Szabolcs 2015-03-10 17:30:27

Az oregánót virágos, leveles hajtásai miatt gyűjtik, és leginkább fűszernövényként használják fel, de gyógynövényként is nagy a keletje.

Mint fűszernövény

Nem véletlenül jut eszünkbe rögtön az oregánóról a pizza, hiszen ez a kulináris fűszernövény a mediterrán, különösen az olasz konyha egyik közkedvelt növénye. Intenzív, sajátságos fanyar íze miatt főzés során csínján kell vele bánni. Nem összekeverendő a kerti majorannával (Origanum majorana), ízük hasonló, de a szurokfű sokkal erőteljesebb, aromásabb. Az oregánóval találkozhatunk őrölt, vagy frissen szedett formában is. Különböző mártások, fűszerkeverékek, paradicsomos ételek kiváló alapanyaga, de használják burgonyához, halakhoz, baromfi-, marha- vagy sertéshúsok elkészítéséhez.

Mint gyógynövény

A közismert oregánót leginkább ételek ízesítésére, fűszernövényként használják. Ismert még azonban gyógyító hatásairól is. Az ásványi anyagokban gazdag növény a flavonoidok és cseranyag mellett tartalmaz még keserűanyagot, illóolajat,

Az oregánót sokan hívják természetes antibiotikumnak, antiszeptikus és baktériumölő hatása révén a belőle készült teát köhögéscsillapításra használják. Készíthetünk belőle fürdővizet is, melynek alkalmazása nyugtatólag hat a szervezetre. Az oregánót rozmaringgal, borsmentával, szegfűszeggel és borókával keverve összeaprítjuk, melyet aztán 10 percig főzünk, majd a leszűrt folyadékot tárolhatjuk, és később is felhasználhatjuk. Ismert még gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő hatásáról is.

blog comments powered by Disqus