Az iszalag ültetése 3+1 lépésben

Megyeri Szabolcs 2015-01-26 17:18:27

Ahhoz, hogy kertünkben sokáig élvezhessük az iszalag-fajták színpompás virágait, az első teendőnél, az ültetésnél minden igényét teljesítenünk kell. Ez csupán három lépést jelent, és plusz egy lépést attól függően, hogy mikor kezdtünk hozzá az ültetésnek.

1. Támaszték elkészítése:

A Clematis akár 3-4 méter magasra is képes felkapaszkodni, akkor, hogy ha készítünk számára támaszt. Mivel ez a lombhullató kapaszkodó növény nem rendelkezik tapadókorongokkal, ezért mindenképpen kell számára támasz. A házfal mellé is lehet állványt készíteni, ekkor acélhuzalból érdemes készíteni ezt a szerkezetet, mert az évek alatt egyre nehezebbé válik a csavarodó fás szára miatt.

2. Talaj- és ültető gödör előkészítése:

Az ültetési helynél figyelembe kell venni, hogy napos, félárnyékos helyre és tápanyagban dús földbe kell helyezni az iszalag töveket. Ez a második lépés a gyökerek növekedésére és terjedésére helyezi a hangsúlyt. A kiválasztott hely talaját ajánlott párszor ásóval átforgatni, valamint ültető gödör esetében ajánlott kétszer olyan mély és széles helyet készíteni, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta az iszalagot.

3. Az ültetés:

Mivel a Clematis fajták a tápanyagban dús földet kedvelik, ezért már az ültetés során célszerű ilyen földkeverékbe ültetni a töveket. Ekkor javasolt Dolce Vital általános virágföldet használni, így biztosak lehetünk abban, hogy növény az egész vegetációs idő alatt kellő mennyiségű mikroelemet kap. Az iszalag könnyedén átmászik a támaszték elemeire, hogy ha egy méterenként ültetjük a töveket. Miután elhelyeztük az ültető gödörbe a növényeket, már csak egy alapos megöntözés szükséges, amit rendszeresen, hetente el kell végezni, és nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon az iszalag körüli talaj.

+1 Téli takarás:

Erre a lépésre akkor van szükség, hogy ha télhez közeli napot választunk ahhoz, hogy elkezdjük az ültetést. Ekkor talajtakaró hánccsal, szalmával vagy felaprított levelekkel érdemes betakarni a növény tövét 30-40 cm-es magasságig, ezzel megóvhatjuk a téli talajátfagyás okozta gyengüléstől.

A megfelelő ültetéssel már megtettük az első lépést ahhoz, hogy pazar virágözönt produkáljon a Clematis

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.