Termékek Menü
0

Az iszalag ültetése 3+1 lépésben

Megyeri Szabolcs
2015-01-26 17:18:27

Ahhoz, hogy kertünkben sokáig élvezhessük az iszalag-fajták színpompás virágait, az első teendőnél, az ültetésnél minden igényét teljesítenünk kell. Ez csupán három lépést jelent, és plusz egy lépést attól függően, hogy mikor kezdtünk hozzá az ültetésnek.

1. Támaszték elkészítése:

A Clematis akár 3-4 méter magasra is képes felkapaszkodni, akkor, hogy ha készítünk számára támaszt. Mivel ez a lombhullató kapaszkodó növény nem rendelkezik tapadókorongokkal, ezért mindenképpen kell számára támasz. A házfal mellé is lehet állványt készíteni, ekkor acélhuzalból érdemes készíteni ezt a szerkezetet, mert az évek alatt egyre nehezebbé válik a csavarodó fás szára miatt.

2. Talaj- és ültető gödör előkészítése:

Az ültetési helynél figyelembe kell venni, hogy napos, félárnyékos helyre és tápanyagban dús földbe kell helyezni az iszalag töveket. Ez a második lépés a gyökerek növekedésére és terjedésére helyezi a hangsúlyt. A kiválasztott hely talaját ajánlott párszor ásóval átforgatni, valamint ültető gödör esetében ajánlott kétszer olyan mély és széles helyet készíteni, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta az iszalagot.

3. Az ültetés:

Mivel a Clematis fajták a tápanyagban dús földet kedvelik, ezért már az ültetés során célszerű ilyen földkeverékbe ültetni a töveket. Ekkor javasolt Dolce Vital általános virágföldet használni, így biztosak lehetünk abban, hogy növény az egész vegetációs idő alatt kellő mennyiségű mikroelemet kap. Az iszalag könnyedén átmászik a támaszték elemeire, hogy ha egy méterenként ültetjük a töveket. Miután elhelyeztük az ültető gödörbe a növényeket, már csak egy alapos megöntözés szükséges, amit rendszeresen, hetente el kell végezni, és nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon az iszalag körüli talaj.

+1 Téli takarás:

Erre a lépésre akkor van szükség, hogy ha télhez közeli napot választunk ahhoz, hogy elkezdjük az ültetést. Ekkor talajtakaró hánccsal, szalmával vagy felaprított levelekkel érdemes betakarni a növény tövét 30-40 cm-es magasságig, ezzel megóvhatjuk a téli talajátfagyás okozta gyengüléstől.

A megfelelő ültetéssel már megtettük az első lépést ahhoz, hogy pazar virágözönt produkáljon a Clematis