Termékek Menü
0

Az iszalag fajták 3 csoportjának metszési sajátosságai

Megyeri Szabolcs
2015-01-26 17:26:00

Ugyan vannak elképzelések, miszerint nem muszáj metszeni az iszalag fajtákat, azonban, hogy ha sok virágot szeretnénk látni rajta, akkor mindenképpen fontos, hogy egy-két napra vegyük elő a tiszta és éles metszőollónkat. Az iszalag fajtákat három csoportba lehet osztani, attól függően, hogy mikor virágoznak. Ahhoz, hogy jó munkát végezzünk, tudnunk kell, hogy melyik csoportba tartozik az az iszalag, amit rendeltünk.

1. csoport: Az örökzöld iszalagok – Clematis montana fajták

Az első csoportba tartozó iszalag fajták mindig az előző évben kinevelt hajtásokon hozzák a virágbimbóikat, ezért fontos, hogy a megfelelő időben kezdjük el ezt a kertészeti teendőt. Az elvirágzás után minél hamarabb hozzá kell látni a metszéshez, mert ha sokat várunk, akkor nem lesz elég ideje a hajtás kinevelésére. Amennyiben túl későn kaptunk észbe, és már későn kezdtük el a metszést, akkor azzal kell számolni, hogy a következő 1-2 évben nem sok virágot fog hozni az iszalag.

Ebbe a csoportba tartozó Clematis – fajtákat erősen vissza lehet vágni, mellyel megfiatalítható a kapaszkodó növény, így meg lehet szabadulni a régebbi, vastagabb ágaktól. Nem kell attól tartani, hogy a következő 1-2 évben nem fog sok virágot hozni az iszalag, mert a metszés helyeiről ez idő alatt új hajtásokat fejleszt ki, amiken majd rengeteg virágbimbó fog csücsülni.

2. csoport: Május-júniustól a nyár közepéig virágzó Clematis fajták

Mivel ebbe a csoportba olyan iszalag fajták tartoznak, amik tavasz végétől, egészen a nyár elejéig, közepéig virágzanak, ezért tudni kell azt, hogy ők is az előző évben nevelt hajtásaikon levő virágbimbókból virágzanak. Amennyiben kora tavasszal kezdünk hozzá a metszésnek, akkor eltávolíthatjuk az összes olyan hajtást, amik a virághozamért felelősek. A célunk az, hogy a régebbi ágakból hozzunk létre egy olyan 1-2 méter magas ágrendszert, ahonnan már eltávolítottuk a sérült, beteg ágakat. Lehet, hogy drasztikusnak tűnik, hogy a 4-5 méter magas növényt, 1-2 méteresre metsszük meg, de ezeken, az ágakon sok virágbimbó képződik.

3. Nagy virágú, későn virágzó iszalag fajták

A harmadik csoportba tartozó iszalag fajták az adott évben nevelt hajtásaikon hozzák azokat a virágbimbókat, amikből a késő nyári időszakra virágok várhatóak. Két egészséges rügyre kell megmetszeni a növényt február, március környékén. Ez az erőteljes visszametszés arra sarkallja a kapaszkodó növényt, hogy erőteljes, új hajtásokat hozzon. Nem kell aggódni, hogy nem sok maradt a növényből, gyorsan helyre áll a Clematis és új hajtások tömkelegével hálálja meg a törődést.

Ha az év elején szánunk pár napot arra, hogy a kertünkben lévő iszalagot megmetsszük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ápolt küllemű, erőteljes növényt pillanthatunk meg minden nap, amin rengeteg nagy virágú iszalag növekszik.