Termékek Menü
0

Az indián banán termesztése

2017-07-26 20:54:00

Az indián banán egy egyszerűen nevelhető, magas esztétikai értékű, különleges gyümölcstermő, mely a magyar éghajlati viszonyok között remekül megél, így bármelyik hazai kertbe bátran lehet telepíteni. Ha még nem ismeri ezt az érdekes gyümölcsfát, most röviden megtudhatja, mi a helyes ültetési és gondozási eljárása!

 

indián banán vásárlása a Megyeri kertészetből

 

Az indián banán megrendelése IDE KATTINTVA lehetséges!

Kertészetemben ráadásul az indián banán több változatát is megtalálja!

 

Indián banán ültetése:

A jól begyökeresedett, konténeres csemetéket tavasztól őszig ültetheti el, szinte bármikor, csupán a fagyos, hideg heteket kell elkerülni. Ültetéskor fordítson kiemelt figyelmet a gyökérzet épségére. Az ültetéshez ajánlom a Dolce Vital általános virágföldkeveréket, mely 3-4 hónapon keresztül biztosítja a növény tápanyagellátását, és javítja a talaj vízgazdálkodását, így a begyökeresedés gyors, a növekedés erőteljes lesz! Az ültetőgödör kialakításánál ügyeljen arra, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a növény konténere/földlabdája. A beültetés után alaposan öntözze be a területet.

 

Beporzás:

Az indián banán virága hímnős ugyan, de nem képes az önbeporzásra. Először fejlődik ki a bibe, mely nagyon rövid ideig fogékony a hím pollenekre, a termékenyüléshez ezen kívül pedig szükséges egy másik, nem rokon fa beporzása. Ahhoz, hogy megkönnyítse a beporzást a kertben, gyűjtse össze az érett polleneket a barnás színű portokból és puha ecsettel juttassa a bibére. A pollenszemcsék színe bézs, ezért könnyen észrevehetőek az ecset fején. A beporzást akkor végezzük, ha a bibe vége fényes, zöld színű, és ragadós. A művelet egyszerű, sőt, kifejezetten szórakoztató, gyermekeknek is izgalmas program!

 

 

Indián banán metszése:

Az indián banánnak kevés metszésre van szüksége. Az elhalt, sérült, rossz irányba növő ágakat mindenképp távolítsa el. Rendszeres metszésre azért van szükség, hogy ezzel serkentse évről évre az új hajtások növekedését, melyekről már a következő évben termést is várhat!

Növényvédelem:

Az annónacserjének (ez az indián banán másik neve) viszonylag kevés kórokozója és kártevője ismert. Előfordulhat, hogy gyümölcsét megdézsmálják a gerinces állatok, például rókák vagy mókusok. A fiatal lombozatot kis számban megrághatja a fecskefarkú lepke lárvája, a növény őshazájában pedig a csiga okozhat problémákat.

Indián banán termésének betakarítása:

Az indián banán gyümölcse négy hét alatt érik be és augusztust közepétől szedhető. Az érett termés puha, jellegzetes illatú. Kívül világoszöld színű, a gyümölcs húsa pedig sárga. Az érett gyümölcs gyorsan romlik, de hűtőben tárolva több hétig is eltartható.

Tartalomhoz tartozó címkék: indián banán