Termékek Menü
0

Az indián banán termesztése

Megyeri Szabolcs
2015-06-17 16:54:23

Ültetés: A jól begyökeresedett, konténeres csemetéket tavasszal ültessük ki a fagyok elmúltával, ügyelve a gyökérzet épségére. Az ültetéshez használjunk Dolce Vital általános virágföldkeveréket, mely 3-4 hónapon keresztül biztosítja a növény tápanyagellátását, és javítja a talaj vízgazdálkodását. Az ültetőgödör kialakításánál ügyeljünk arra, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer. A beültetés után alaposan öntözzük be a földet.

Beporzás: Az indián banán virága hímnős ugyan, de nem képes az önbeporzásra. Először fejlődik ki a bibe, mely nagyon rövid ideig fogékony a hím pollenekre, a termékenyüléshez ezen kívül pedig szükséges egy másik, nem rokon fa beporzása. Ahhoz, hogy megkönnyítsük a beporzást a kertben, gyűjtsük össze az érett polleneket a barnás színű portokból és puha ecsettel juttassuk a bibére. A pollenszemcsék színe bézs, ezért könnyen észrevehetőek az ecset fején. A beporzást akkor végezzük, ha a bibe vége fényes, zöld színű és ragadós.

Metszés: Az indián banánnak kevés metszésre van szüksége. Az elhalt, sérült, rossz irányba növő ágakat mindenképp távolítsuk el. Rendszeres metszésre azért van szükség, hogy ezzel serkentsük évről évre az új hajtások növekedését, melyekről már a következő évben termést is várhatunk.

Növényvédelem: Az annónacserjének viszonylag kevés kórokozója és kártevője ismert. Előfordulhat, hogy gyümölcsét megdézsmálják a gerinces állatok, pl. a róka vagy mókus. A fiatal lombozatot kis számban megrághatja a fecskefarkú lepke lárvája, a növény őshazájában pedig a csiga okozhat problémákat.

Betakarítás: Az indián banán gyümölcse négy hét alatt érik be és augusztust közepétől szedhetőek. Az érett termés puha, jellegzetes illatú. Kívül világoszöld színű, a gyümölcs húsa pedig sárga. Az érett gyümölcs gyorsan romlik, de hűtőben tárolva több hétig is eltartható.