Termékek Menü
0

Az Illatos barátcserje metszése 5 lépésben

Megyeri Szabolcs
2015-01-12 16:27:53

A következő pár lépés betartásával mindig egészséges és erőteljes Illatos barátcserje lesz a kertünkben.

1. Fertőtlenítés: Annak érdekében, hogy ne fertőzzük be a kertünket az esetleges kórokozókkal, a metszés előtt mindenképpen le kell fertőtleníteni klór és víz (1:9) keverékével a szerszámokat. Ezzel az egyszerű lépéssel biztosak lehetünk abban, hogy ha felüti a fejét egy betegség, akkor azt nem a mi gondatlanságunk okozta. Nagyon fontos, hogy ha beteg ágakat kell eltávolítani, akkor tisztítás nélkül semmiképp se menjünk át a következő növényre.

2. Beteg ágak eltávolítása: A metszés elején ajánlott átvizsgálni az Illatos barátcserjét, hogy van-e rajta olyan ág, amit mindenképpen el kell távolítani, mert valamilyen betegség megtámadta. Ezek eltávolításával a következő tavaszra egészséges, erős hajtást tud kinevelni a cserje. Ha sűrű, tömött cserjét szeretnénk belőle nevelni, akkor minden évben, virágázás után kell megejteni a metszést. A károsodott ágakat javasolt az első egészséges növényrészig visszavágni, utána pedig azonnal le kell fertőtleníteni a használt szerszámot.

3. Forma előkészítése: Javasolt az ágak közel felénél megejteni a metszést, illetve az oldalirányba növő gallyak egy részét is el kell távolítani. Minél magasabban vágjuk el az ágat, annál magasabb bokrot lehet belőle nevelni. Ha több oldalirányú ágat hagyunk, akkor sűrűbb, tömöttebb kinézete lesz a cserjének. Ajánlott az egymást keresztező ágakat is eltávolítani, hiszen így minden levelet és rügyet kellő mennyiségű napfény fog érni.

4. Forma kialakítása: Ha alacsony bokrot szeretnénk, akkor mindenképpen ajánlott a metszés során a növényt egyharmadára metszeni. Ha még kompaktabb küllemet szeretnénk kölcsönözni a cserjének, akkor a következő évben újra meg lehet ezt ejteni.

5. A helyes idő: Fontos, hogy elvirágzás után azonnal legyen elkezdve ez a kertészeti teendő, így kellő időt hagyunk arra a cserjének, hogy erős, új, egészséges hajtást neveljen ki.