Termékek Menü
0

Az igazság a cukorsüvegfenyőről

Most, hogy már a közeleg a december, kikerülhetetlen, hogy növényfronton ne a karácsonyi fenyő vigye a prímet a témák között, ezért el is indítom rövid, idényjellegű sorozatomat, melyben a karácsonyi fenyőkkel fogok foglalkozni. A vásárlás és válogatás mikéntjétől kezdve, a szállítási, tárolási fortélyokon keresztül, a dézsás fenyők szakszerű tartásáig bezárólag mindenről szót ejtek majd, hogy segítsem azokat, akik a legszebb fát szeretnék a lehető legtovább, szép állapotban megtartani. Mivel azonban most még csak november végén járunk, és az árusok megjelenése decemberben várható, kezdjük egy szorosan kapcsolódó témával, mégpedig a cukorsüvegfenyővel.

pl0000001806_card_lg.jpg

Cukorsüvegfenyőt mindenki látott már, épp olyan, mint egy kicsinyített karácsonyfa, ami nem csoda, hiszen közeli rokonságot ápol a szürke luccal. Decembertől kezdve előszeretettel árulják őket aluljárókban, nagyobb élelmiszer áruházakban, hipermarketekben, a svéd bútorosnál, vagyis szinte bárhol. A cukorsüvegfenyő valóban cuki, egy bő arasznyi minifa, ránézésre a lehető legideálisabb darab kiegészítő ünnepi dekorációnak, asztaldísznek, gyermekszobai kis karácsonyfának, de spórolósabbak, vagy például idősebbek szokták venni nagy fa helyett is. A cukorsüvegfenyő ára általában roppant baráti, általában egy ezres alatt meg lehet úszni a beszerzését, így látszólag az ünnepi hetek egyik legjobb, legjópofább vétele lehet. Lehetne, ha a cukorsüvegfenyő szobanövény lenne, de sajnos nem az, ez pedig azt jelenti, hogy beltérben ez a vidám minifenyő halálra van ítélve, pár hét, kis szerencsével egy hónap, és pusztulásnak indul. Erről persze vásárláskor nem mindig tájékoztatják a vevőket, vagy mert az árus sem tudja pontosan, mit árul, vagy pedig azért, mert így jóval kevesebb fogyna belőle.

picea_albertiana_conica_45-cm.jpg

December környékén így találkozhatunk a cukorsüvegfenyővel
 

A cukorsüvegfenyő (Picea glauca 'Conica') valójában teljes mértékben kültéri növény, mégpedig világszerte az egyik legnépszerűbb törpefenyő, a kifejlett példányok magassága legfeljebb a másfél-két métert éri el, így kisebb kertekbe, vagy szűkebb kertrészekbe ideális választás, de ültetése akkor is jó ötlet lehet, ha kisméretű örökzöldet szeretne valaki otthonra. Itt azonban újabb csalódás következik, a mi klímánkon nem érzi túl jól magát ez a fenyő, kevés neki ugyanis az itteni páratartalom, így kiemelkedően szép és díszes még az áldozatos ápolás után sem lesz, ráadásul növekedési üteme is várhatóan nagyon lassú lesz (bár ez akár előny is lehet adott esetben). Ez persze nem jelenti azt, hogy a hazai kertekben nem él meg, csupán nem kompatibilis teljesen a magyar vidékkel ez a fenyő. Mire használható akkor?

picea_glauca_conica_fm.jpg

Megfelelő élőhelyen ilyen csodásan tömött fa válik belőle
 

Szobai tartása kivitelezhető, amennyiben belenyugszunk, hogy legfeljebb 10-12 napot maradhat bent, csakúgy, mint a dézsás karácsonyfák. Ennyi idő alatt nem károsodik végletesen, és még kiültethető marad. A cukorsüvegfenyőt tarthatjuk a balkonon, teraszon is, amennyiben párás környezetet biztosítunk neki (például permetezéssel, vagy párásító tálcával). A Picea glauca 'Conica' gyakran helyet szokott kapni sziklakertekben is, elsősorban kis mérete és lassú növekedése miatt alkalmas ilyen célra, valamint érdekes felhasználási területe még a bonsai nevelés, a fiatal példányokból ugyanis egy jó adag kitartással kivételesen szép miniatűr fácskák alakíthatóak ki. Amennyiben ragaszkodunk a cukorsüvegfenyő telepítéséhez, napos, de legfeljebb félárnyékos területre ültessük, és vegyük figyelembe, hogy a semleges, vagy enyhén savas kémhatású talajt kedveli. Ne telepítsük túlságosan zárt sarkakba, szüksége van ugyanis a folyamatos légmozgásra, hogy ne maradjon nyirkosan a sűrű ágrendszerű növény. Rendszeres öntözéssel, helyes ültetéssel, és egy kis szerencsével csinos, dús ágrendszerű, tömött megjelenésű törpefenyőnk lehet.

picea-albertiana-conica-003.jpg

Ekkora fát viszont akár nálunk is nevelhetünk a minifenyőből
 

A cukorsüvegfenyő és a karácsony kapcsolatára visszatérve tehát még egyszer hangsúlyozni kell, hogy szobanövényként ez a mini fácska nem fog beválni, ha beltérbe állítjuk, legfeljebb két hétig lesz életképes. Így amennyiben ragaszkodunk hozzá, rövid idő elteltével állítsuk ki a teraszra, balkonra, vagy ültessük ki a kertbe, ha pedig csak valamilyen fenyődíszt szeretnénk az asztalra, inkább pár tűlevelű ágat rendezzünk csokorba.

Törpefenyő, minifenyő, itt pedig éppen bonsai. Haladó hobbikertészeknek szép kihívás.

Tovább a cukorsüvegfenyőhöz>>

<< Vissza a blogbejegyzésekhez

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus