Termékek Menü
0

Az Idared almafa tulajdonságai

Megyeri Szabolcs
2014-11-03 13:05:06

Az Idared almafa vásárlása minden gyümölcsrajongónak melegen ajánlott, de főképpen azoknak, akik kimondottan kedvelik a szép formájú, egészséges színű, és kiváló ízvilágú almát. Az Idared alma tulajdonságai kifejezetten kedvezőek a kiskerti neveléshez, ugyanis ez az almafa fajta a talajra kevésbé igényes, betegségei nem nagyszámúak, ráadásul az Idared almafa fagytűrő képessége is kiváló.


Az Idared almafa talajigénye közepes, az átlagos kerti föld jellemzően megfelelő számára, de az ültetés során érdemes komposzttal, trágyával dúsítani a talajt, majd a későbbiekben évente egy alkalommal megismételni az almafa tápanyag utánpótlását. Az Idared almafa növekedési üteme az első időszakban gyors, majd a termőre fordulás környékén lelassul. Az Idared almafa vízigénye átlagos, csupán az ültetést követő időszakban szorul intenzív locsolásra. Az Idared almafa betegségei kisszámúak, elsősorban a lisztharmatra érzékeny ez az almafa fajta. Az Idared almafa permetezése évente több alkalommal ajánlott.

Az Idared alma téli lemosó permetezése az év első-második hónapjában aktuális, tavasztól a nyár közepéig a növényvédőszeres permetezések időszaka érkezik el, az ősz utolsó harmadában pedig a téli lemosó permetezés időszerű. Az Idared almafa metszése az első három évben koronaalakító metszés, a későbbiekben pedig a tavasz első heteiben szükséges elvégezni a fenntartó metszést. Az Idared almafa gyümölcse hosszan eltartható, az októberi szüreti időszakot követően a tárolási körülményektől függően akár a következő év tavaszáig fogyaszthatóak maradnak az almák!