Termékek Menü
0

Az Idared almafa téli védelme

Megyeri Szabolcs
2014-11-03 13:01:12

Az Idared almafa az egyik legnépszerűbb almafajta, ami nem csoda, hiszen igazi magyar almáról van szó, melynek tulajdonságai kiegyensúlyozottak és kedvezőek az otthoni gondozáshoz, gyümölcse pedig ízletes és szemet gyönyörködtető. A szabadgyökerű Idared almafa ültetése évente két időszakban lehetséges. Az egyik almafa ültetési időszak a tavasz (március-április), a másik pedig az ősz (október-november).

Az almafa téli védelme elsősorban a csemete őszi ültetése esetén fontos, hiszen a tavasszal telepített almafák télre már megerősödnek, persze ezek esetében is jó ötlet a fagyvédelem. Az ősszel elültetett Idared almafa csemetét már a telepítés során elkezdhetjük a tél ártalmaitól megóvni, mégpedig kupacolással. Az almafa fagyvédelmére a törzs köré földet halmozzunk, nagyjából 30-40 centiméter magasságban.

Ezt a földkupacot a tartós mínuszok elmúltával bontsuk majd el! A fiatal almafa téli védelmét segítheti még a törzs köré tekert nádszövet, ami megakadályozza, hogy az almafa törzsén fagyrepedések alakuljanak ki. Szintén hatékony almafa fagyvédelem, ha a fiatal csemete törzsét csirkehálóval körbekerítjük, és a belső részt avarral feltöltjük. Amennyiben az Idared almafát még a melegebb októberi napokban ültetjük, ráérünk később a fagyvédelemmel foglalkozni, a késő őszi telepítésű almafáknál azonban ajánlott az ültetéssel egy időben az almafa fagyvédelmét is megoldani.