Termékek Menü
0

Az Idared almafa metszése és permetezése

Megyeri Szabolcs
2014-11-03 13:08:44

A gyümölcsfák általában több gondozást és ápolási teendőt igényelnek, mint a díszfák, ezért a gyümölcsfa ültetést követően azonnal el kell kezdeni a facsemete igényeinek kielégítését. Gyakran hallani, hogy a szabadgyökerű almafák metszését már az ültetés során el kell végezni, azonban telepítés előtt csupán az elhalt gyökérrészeket szükséges lemetszeni, egyebekben az almafa gyökeret nem szabad csonkítani. Az Idared almafát az első 3-4 évben más módon kell metszeni, mint a későbbiekben, ezt jegyezzük meg.

Az Idared almafa metszése az első 3-4 évben csupán alakító metszést jelent, vagyis ekkor az almafa növekedését szabályozzuk, és a lehető legnagyobb termőfelület kialakítását kíséreljük meg. A vesszők erőteljes visszavágása gyors növekedésre ösztönzi az almafát, így az Idared almafa termékenysége, gyümölcshozama növelhető. Az almafa ritkító metszése a növény 4-5 éves korától kezdődik. Az almafa ritkító metszése során el kell távolítani a törött, fertőzött, elszáradt ágakat, de az egymást keresztező, vagy túlságosan meredeken növekedő vesszőket is szanálni szükséges. Az almafa permetezése hasonlóan fontos ápolási teendő.

Az Idared almafa vegyszeres kezelése során a betegségek kialakulása megelőzhető, illetve a tünetek megjelenésekor a probléma hatékonyan orvosolható. Az Idared almafa permetezése hasonlóan zajlik, mint általában a gyümölcs-, és almafák permetezése, vagyis három fő egységből áll. Az Idared almafa téli lemosó permetezése az év első-második hónapjában aktuális, tavasztól a nyár közepéig a növényvédőszeres permetezések időszaka érkezik el, az ősz utolsó harmadában pedig a téli lemosó permetezés időszerű. Az almafa permetezési technikáját meg kell tanulni, lényeges a növény egyenletes beterítése, a permetezéskori hőmérséklet figyelembe vétele, és az ajánlott dózisok betartása.