Termékek Menü
0

Az Elstar szabadgyökerű alma metszéséhez néhány tipp

Megyeri Szabolcs
2015-01-12 16:20:49

- A termőnyársak és az egy éves vesszők aránya határozza meg a zöld lombfelület méretét és a termések számát.

- A túlzott méretű lombkorona okozta gondok:

1. Árnyékolja a termést, így gátolva abban a megfelelő íz és zamatanyagok kialakulását.

2. Zárttá teszi a koronát így akadályozva a légáramlatokat, ez pedig gombás és baktériumos megbetegedések kialakulását segíti.

 - További fontos szempont a termőnyársak és az 1 éves vesszők aránya.  A termőnyársak száma határozza meg a termés mennyiségét. Annál több lesz a termés, minél több termőnyársat hagyunk. Ennek negatív hatása, hogy kevesebb energiát tud a fa egy adott termésre fordítani, így pedig csökken a termések átlagos cukor és savtartalma.

- Az elstar szabadgyökerű alma metszésének talán legfontosabb eleme a lombkorona szerkezetének megfelelő kialakítása. Meglátásom szerint az alma egyik legkedvezőbb korona formája kiskerti körülmények között a váza koronaforma. Ebben az esetben a vázágaink a függőlegeshez képest körülbelül 45° szögben állnak. Ennek kialakítása egyszerű és gondozása sem igényel komolyabb szaktudást. 

- A fenntartó metszés lépései:

    1. Távolítsuk el az elhalt és sérült ágakat, gallyakat 

    2. Távolítsuk el a keresztbe, a lombkorona belseje felé növő ágakat.

    3. Távolítsunk el minden a vázágak belsejében növő vízhajtást, valamint a külső ágakon lévő 1. éves hajtásokból is legerősebb és legjobb pozícióban növőket hagyjuk meg. A meghagyott gallyakat 4-6 rügyre metsszük vissza.

    4. Szelektáljuk ki a termőnyársak közül a sérült és, vagy betegeket, valamint azokat, amelyek a korona belső felében találhatóak.