Termékek Menü
0

Az ékszermeggy ültetése

Megyeri Szabolcs
2015-06-18 12:46:20

Az ékszermeggy önbeporzó fajta, ezért a terméskötődéshez nem szükséges mellé másik növényt ültetni. A konténeres csemete előnye, hogy a vegetációs időszakban bármikor elültethetjük.

Előkészületek: A meggyfa ültetése előtt fontos a gyökerek kezelése. A növekedési erély növelésének érdekében vágjunk vissza éles metszőollóval a gyökerekből 1-2 cm-t. Az ültetőgödör kialakításánál ügyeljünk arra, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: Az ékszermeggyet ültethetjük sorfaként, de szoliterként, azaz önmagában is mutatós tagja lehet kertünknek. Kifinomult megjelenésével arányos és mutatós kontrasztokat alakíthatunk ki, ha egy-két robusztus megjelenésű fa vagy bokor közé ültetjük. Hibrid jellegéből adódóan kiválóan tűri a városi szennyezettséget. Kedveli a teljes napfényt és a legszebb terméseket akkor hozza, ha biztosított a rendszeres vízellátás. Az ékszermeggy alacsonyabb termeténél fogva könnyen tartható dézsában a balkonon is, a megfelelő alakító metszéssel pedig szabályozhatjuk a fa magasságát és terjedelmét.

Ültetés menete: Az ékszermeggy jól alkalmazkodik bármelyik talajtípushoz, de legjobban a mélyrétegű, jó víz- és levegőgazdálkodású talajokon termeszthető. Az ültetés előtt érdemes a talajt feljavítani speciális földkeverékkel, a gödör aljára pedig akkor is bátran helyezzünk szerves trágyát, ha jó minőségű a talajunk, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. A csemetét egyenesen helyezzük a gödörbe úgy, hogy az oltási pont (ahol a hengeres forradás van) a földfelszín felett helyezkedjen el. Halmozzunk a gödörbe Dolce Vital általános virágföldkeveréket, majd jó alaposan öntözzük be a csemetét.