Az ékszermeggy ültetése

Megyeri Szabolcs 2015-06-18 12:46:20

Az ékszermeggy önbeporzó fajta, ezért a terméskötődéshez nem szükséges mellé másik növényt ültetni. A konténeres csemete előnye, hogy a vegetációs időszakban bármikor elültethetjük.

Előkészületek: A meggyfa ültetése előtt fontos a gyökerek kezelése. A növekedési erély növelésének érdekében vágjunk vissza éles metszőollóval a gyökerekből 1-2 cm-t. Az ültetőgödör kialakításánál ügyeljünk arra, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: Az ékszermeggyet ültethetjük sorfaként, de szoliterként, azaz önmagában is mutatós tagja lehet kertünknek. Kifinomult megjelenésével arányos és mutatós kontrasztokat alakíthatunk ki, ha egy-két robusztus megjelenésű fa vagy bokor közé ültetjük. Hibrid jellegéből adódóan kiválóan tűri a városi szennyezettséget. Kedveli a teljes napfényt és a legszebb terméseket akkor hozza, ha biztosított a rendszeres vízellátás. Az ékszermeggy alacsonyabb termeténél fogva könnyen tartható dézsában a balkonon is, a megfelelő alakító metszéssel pedig szabályozhatjuk a fa magasságát és terjedelmét.

Ültetés menete: Az ékszermeggy jól alkalmazkodik bármelyik talajtípushoz, de legjobban a mélyrétegű, jó víz- és levegőgazdálkodású talajokon termeszthető. Az ültetés előtt érdemes a talajt feljavítani speciális földkeverékkel, a gödör aljára pedig akkor is bátran helyezzünk szerves trágyát, ha jó minőségű a talajunk, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. A csemetét egyenesen helyezzük a gödörbe úgy, hogy az oltási pont (ahol a hengeres forradás van) a földfelszín felett helyezkedjen el. Halmozzunk a gödörbe Dolce Vital általános virágföldkeveréket, majd jó alaposan öntözzük be a csemetét.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.