Az ékszermeggy igényei

Megyeri Szabolcs 2015-06-18 13:23:22

A meggy termesztésének hazánk termőhelyi adottságai megfelelőek. A fajta környezeti igényeit tekintve jobban kedveli a hűvösebb klímát, mint a cseresznye.

Hő- és fényigény

A meggy jobban tűri a téli fagyokat a cseresznyénél, a fa mélynyugalmában a -20 °C-ot is kibírja károsodás nélkül, a kényszernyugalomban pedig a felmelegedés utáni lehűlést is jól tolerálja. Erősebb lehűlésnél azonban károsodhatnak a rügyek, de a fák még regenerálódó képesek maradnak. Az ékszermeggy a keresztezett fajta, ezért a közönséges meggynél is jobban tűri az erős téli fagyokat. Fényigényes növény, kertünkben olyan helyet válasszunk számára, ahol bőséges napsütésben részesül.

Öntözés

Vízigényes fajta, termesztése csak olyan helyen ajánlott, ahol biztosítani tudjuk a rendszeres vízellátást. Annak ellenére, hogy nedves körülményeket igényel, a pangó vizes helyeket kerüljük, mert gyökerei károsodhatnak.

Talajigény

Az ékszermeggy szinte bármilyen talajon megmarad, de legkedvezőbbek számára a mély rétegű, középkötött, levegős, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok. Ha szükséges, a talajt feljavíthatjuk speciális Dolce Vital földkeverékkel, de szerves trágyát mindenképp helyezzünk az ültetőgödörbe, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. Az ékszermeggy alacsonyabb termeténél fogva könnyen tartható dézsában a balkonon, a megfelelő alakító metszéssel pedig szabályozhatjuk a fa magasságát és terjedelmét.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.