Termékek Menü
0

Az ékszermeggy igényei

Megyeri Szabolcs
2015-06-18 13:23:22

A meggy termesztésének hazánk termőhelyi adottságai megfelelőek. A fajta környezeti igényeit tekintve jobban kedveli a hűvösebb klímát, mint a cseresznye.

Hő- és fényigény

A meggy jobban tűri a téli fagyokat a cseresznyénél, a fa mélynyugalmában a -20 °C-ot is kibírja károsodás nélkül, a kényszernyugalomban pedig a felmelegedés utáni lehűlést is jól tolerálja. Erősebb lehűlésnél azonban károsodhatnak a rügyek, de a fák még regenerálódó képesek maradnak. Az ékszermeggy a keresztezett fajta, ezért a közönséges meggynél is jobban tűri az erős téli fagyokat. Fényigényes növény, kertünkben olyan helyet válasszunk számára, ahol bőséges napsütésben részesül.

Öntözés

Vízigényes fajta, termesztése csak olyan helyen ajánlott, ahol biztosítani tudjuk a rendszeres vízellátást. Annak ellenére, hogy nedves körülményeket igényel, a pangó vizes helyeket kerüljük, mert gyökerei károsodhatnak.

Talajigény

Az ékszermeggy szinte bármilyen talajon megmarad, de legkedvezőbbek számára a mély rétegű, középkötött, levegős, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok. Ha szükséges, a talajt feljavíthatjuk speciális Dolce Vital földkeverékkel, de szerves trágyát mindenképp helyezzünk az ültetőgödörbe, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. Az ékszermeggy alacsonyabb termeténél fogva könnyen tartható dézsában a balkonon, a megfelelő alakító metszéssel pedig szabályozhatjuk a fa magasságát és terjedelmét.