Az Autumn blaze ültetése lépésről, lépésre

Megyeri Szabolcs 2015-02-18 13:45:56

Ahhoz, hogy pár év elteltével élvezhessük a 10-18 méter magas Acer x freemanii ’Autumn blaze’ díszfa hűsítő árnyékát, fontos, hogy az ültetési lépéseket kellő körültekintéssel végezzük is.

Előkészületek: A juhar laza szerkezetű talajokon érzi magát a legjobban, ezért még az ültetés előtt ásóval fel kell lazítani és párszor átforgatni a földet. Az előkészületeknél ügyelni kell arra, hogy az ültető gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer. Ez azért fontos, hogy elősegítsük a gyökerek megfelelő fejlődését.

Megfelelő hely kiválasztása: Kedveli a napfényes, félárnyékos helyeket, és mivel ez egy robosztus díszfa, nagy, nyílt teret válasszunk neki kertünkben. Mint ahogy a többi juhar, jól fejlődik a legtöbb talajtípuson, de a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokon érzi magát a legjobban. Az Autumn blaze esetében fontos kiemelni a talaj pH értékét, ha túl savas a talaj, nem alakul ki a levélzet ideális színintenzitása.

Ültetés menete: Ha már megtaláltuk a megfelelő helyet növényünk számára, a következő fontos lépés az, hogy a talajszerkezetet feljavítsuk. Meglehetősen alkalmazkodó képes faj, szinte bármely területen jól fejlődik, de a legmegfelelőbben a folyamatos tápanyagellátásban biztosított, jó vízgazdálkodású termőtalajon fejlődik. Legjobb választás, ha Dolce Vital általános virágföldkeverékkel töltjük fel az ültető gödröt. Miután facsemeténket belehelyeztük az ültető gödörbe, ráhalmozzuk a földkeveréket és alaposan megöntözzük. Vízigénye közepes, ezért heti egy alkalommal öntözzük meg. Nem szereti a száraz, rögös talajokat, ezért nem szabad szomjazni hagyni. Forró, száraz nyári napokon iktassunk be még egy öntözési napot.

Téli felkészítés: Mivel csemeténk még nem elég erős és edzett a szélsőséges időjárásokra, tél előtt mindenképp takarjuk be a növény körül 30-40cm vastagon levelekkel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal. Ezzel az egyszerű módszerrel megelőzhetjük a téli talajátfagyás okozta károkat.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.