Az arany sárgatarka levelű fagyal ellenségei

Megyeri Szabolcs 2015-01-13 17:52:47

Amennyiben nem ügyeltünk esetleg az arany sárgatarka levelű fagyal metszése során a szerszám fertőtlenítésére vagy fogékonyságából adódóan megtámadta valamilyen kórokozó vagy kártevő az arany sárgatarka levelű fagyalt, akkor a következő problémák miatt gyengülhet a cserje.

Fagyallevéltetű

Ahogyan a nevében is benne van, a leveleken lehet észrevenni a probléma forrását. A levelek fodrosodását okozza, melynek az a hátránya, hogy benne védve vannak a levéltetvek. Védekezni ellene lehet vegyszeresen vagy mechanikai úton is. Mechanikai úton a megfertőzött ágakat kell levágni és minél hamarabb elégetni, hogy még véletlenül se legyen esély a kórokozó továbbterjedésére. Vegyszeres kezelés esetén javasolt felszívódó hatású szereket alkalmazni, mert az összehajolt levélben lévő tetvekre nem lesz hatással a felszínen ható kémiai szer.

Fagyaltripsz

A tripszek szívogatásuk miatt okoznak károkat a cserjén. Mivel nagyon apróak a kártevők, ezért a levelek ezüstös színeződése lehet a jel arra, hogy tripszkártétellel állunk szemben. A kártevő eredményezheti, hogy a nyár végére már teljesen felkopaszodik a cserje. Általában a legyengült, rossz közegbe ültetett cserjéket lepik el a tripszek.

Fillosztatikus levélfoltosság

Ha nagyon csapadékos az időjárás, akkor okozhat problémát ez a kórokozó. Ekkor a leveleken világos színű, sötét keretes foltok jelennek meg.

Mindegyik kártevő vagy kórokozó megelőzhető, ha az ültetésnél a számára szükséges igényeket teljesítjük. Ha mindenképpen tenni akarunk egyéb megelező védekezéseket is, akkor javasolt ősszel, lombhullás után és tavasszal, lombfakadás előtt olajos lemosó permetezést beiktatni a feladatok közé.

Amennyiben nem biztos, hogy milyen betegséggel áll szemben, vagy már olyan szintű a károsítás, amit Ön nem tud kezelni, akkor bátran kérje szakember tanácsát.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.