Az áfonyáról általában

Megyeri Szabolcs 2014-11-12 13:50:42

Az áfonyák családja igen népes, a mintegy 200 faj közül nálunk a piros bogyós, örökzöld, magasabb területeken, jellemzően fenyvesekben élő Vaccinium vitis-idaea, és a fekete bogyós, örökzöld Vaccinum myrtillus honosak, ezek gyümölcsét régen is, és ma is előszeretettel gyűjtik.

A kertbe telepíthető áfonyák köre jóval szélesebb, mind a piros, mind a fekete bogyós változatok elérhetőek, és az áfonya magassága szerint is válogathatunk. Akármelyik áfonya fajtát szemeljük ki, fontos tudnunk, hogy az áfonyának speciális igényei vannak, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az áfonya talajigénye különleges, ugyanis az áfonya a kizárólag a savanyú,  4,2 – 5,2 pH értékű közegben marad meg, és fordul termőre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos kerti föld szinte biztosan nem megfelelő a számára.

Más követelmények is akadnak, az áfonya a napos területeket kedveli, ugyanakkor a hűvös, párás klíma az ideális számára, öntözésére pedig lágy vizet kell használni,  valamint az áfonya tápanyagigénye kielégítéséhez legalább 3%-os humusztartalmat kell biztosítani. Az áfonya ültetését azonban ezek miatt nem szabad feladni, minden probléma orvosolható. Az áfonya savanyú talajának biztosítására pedig ajánlom A Florasca A típusú BIO virágföldet, mely kiváló savanyú táptalajt biztosít a kerti vagy dézsában nevelt áfonyának!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.