Termékek Menü
0

Az áfonya gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-11-12 14:39:29

A kerti áfonya kiváló választás, ha egy dekoratív, ízletes gyümölcsöt termő, különleges cserjefélét szeretnénk nevelni. Az áfonya név nem egyetlen fajt jelöl, hanem nagyjából 200-at, közül hazánkban a piros bogyós, örökzöld, magasabb területeken (fenyvesekben) élő Vaccinium vitis-idaea, és a fekete bogyós, örökzöld Vaccinum myrtillus honosak.

A kerti áfonyák természetesen gazdagabb fajtaválasztékban hozzáférhetőek, válogathatunk a piros és fekete bogyójú típusok közül, és a méretet tekintve is léteznek eltérése, a Vaccinium corymbosum ’Darrow’ fajta például a divatosabb, magasabb változatot képviseli, bogyótermése nagyméretű, az áfonya magassága pedig 80-100 cm. Az áfonya ültetése az első lépéseket tekintve bonyolultabb, mint más cserjeféléké, ugyanis az áfonya talajigénye speciális, a savanyú közeget, vagyis a 4.2-5.2 pH értékű talajt követeli meg.

Az áfonya savanyú talaját házilag is előállíthatjuk, ám ebben az esetben gyakran kell mérni a pH-értéket, vagyis a hibalehetőség nagy. Jobban járunk, ha előre elkészített, az áfonya talajigényéhez igazított földkeveréket választunk, mint például a többféle kiszerelésben kapható Florasca A típusú BIO virágföld, mely biztosan megfelelő lesz. Az áfonya vízigénye nem kiemelkedő, ám mivel ennek a cserjének a gyökere csak sekélyre kúszik le, a talaj kiszáradásával a növény is hamar kiszárad. Ezért az áfonya öntözése rendszeres legyen, valamint érdemes mulcsolással késleltetni a talaj kiszáradását. Az áfonya metszése szintén fontos feladat, melyet a tél utolsó napjaiban, a kemény fagyok végleges elmúltával szükséges megejteni. Érdemes tudni, hogy az áfonya sövényként is ültethető, ebben az esetben az áfonya tavaszi metszése egyben alakító, formázó metszés is!