Árvíz után a kertekben

Megyeri Szabolcs

Az idei árhullám minden eddigi rekordot megdöntött, útját elöntött utcák, földek és kertek jelzik. A levonulás után a fő teendő a helyreállítás és a különböző kötelező utómunkák elvégzése, mint például a homokzsákok felszedése és az érintett területek fertőtlenítése. A lakóingatlanok kárfelmérése után a kerttulajdonosok elárasztott birtokukkal is kénytelenek lesznek kezdeni valamit.

Az árvíz sújtotta kertekben a víz jelentős pusztítást végzett, a helyreállítás pedig idő-, és munkaigényes folyamat lesz. Nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy mit kell tenni ilyenkor, ezért összefoglalom a legfőbb teendőket. Fontos feladat az elpusztult növények szanálása, a sokáig vízben állt, de még élő, csak károsodott cserjéket pedig vissza kell metszeni. A fűfelület esetében meg kell várni, míg az teljesen kiszárad, majd a kirothadt foltokból a sérült részek kigereblyézése, felülvetése lesz a feladat. Az első fűnyírás a teljes kiszáradás utáni első-második hétvégén lesz esedékes.
Az ilyenkor várható szúnyoginváziót az állam előzi meg vegyszeres irtással, a kerttulajdonosoknak ez ügyben csupán a vízfelületek megszüntetése lesz a dolguk.

Tipp: a talaj teljes kiszáradásáig ne terheljük nagy súllyal (gépjárművel) a kerti járólapokat, mert megsüllyedhetnek!

A nagyobb tócsák esetében szivattyúzni kell, és minden árvízi vízzel megtelt víztárolót (esővízgyűjtők, hordók, tárolóedények) ki kell üríteni, szükség esetén klóros fertőtlenítővel átmosni, és kiszárítani. Az áradásban egy-két hétig vízben állt, erősen felázott talajú fákat a talaj kiszáradásáig támasszuk ki, így egy egy viharos szél nem fordítja ki őket a földből. A nagyobb fák az egy-két hetes vízbenállást gond nélkül átvészelik, egyes pedig fák kifejezetten igénylik is a vízben állást, ilyen például az éger és a a fűz, ezeknél nem kell aggódni az állapotuk miatt. Az évelők ágyásait, cserjefoltokat takaró mulcsot anyagokat (például fenyőkérget) árvíz után fel kell szedni, és kiszáradás után visszahelyezni, vagy méginkább újjal pótolni. Az árvízi hulladékokat minden esetben távolítsuk el a kertből, az uszadékfák, elhullott állatok, halak fertőzésforrást jelentenek! A veteményesben, zöldséges ágyásokban hasznos ellenőrzést végezni, és az elpusztult növényeket eltávolítani. Ha a teljes ágyás kipusztult, akkor újravetés előtt jó ötlet talajfertőtlenítést végezni, de a gombairtás is segítség lehet a növények számára.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.