Aranyeső vagy Aranyvessző?

Megyeri Szabolcs 2015-01-09 11:34:58

Sokan nem használják helyesen a két nevet, az aranyesőt és az aranyvesszőt. Az aranyvesszőre helytelenül is az aranyeső nevet aggatják rá. A két növény teljesen más, csak két dologban hasonlóak. Mindkét növénynek aranysárga virágai vannak, illetve mindkettő mérgező magokkal rendelkezik.

Az aranyvessző, tehát a Forsythia x intermedia, egy igen látványos díszcserje. Sok helyen lehet látni az akár 2-3 méter magasra megnövő aranysárga cserjét. Virágai külön-külön helyezkednek el az igen jellegzetes ágakon. Ezek még lombfakadás előtt nyílnak és igen korán már örömet szereznek a kertben. Azonban gyorsan elvirágzik, ami után élénkzöld levelei miatt beleolvad a környezetébe. Talán ez az ára annak, hogy az aranyvessző az egyike a legkorábban virágzó cserjéknek.

Az aranyeső, azaz a Laburnum anagyroides egy igen elterjedt felálló ágú cserje, ami akár 5-7 méter magasra is megnőhet. Ennek a növénynek a virágai már lecsüngő fürtökben nyílnak, és április, május tájékán várhatjuk felbukkanásukat. Leginkább kirándulásaink során találkozhatunk vele, hiszen erdőkben, mezőkön igen gyakran előfordul.

Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy két cserje minden része mérgező, ezért akár a kertünkben való elhelyezésnél, akár a természetjárás alkalmaival legyünk nagyon óvatosak!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese cserje
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.