Termékek Menü
0

Aranyeső vagy Aranycserje?

Megyeri Szabolcs
2015-01-09 11:34:58

Sokan nem használják helyesen a két nevet, az aranyesőt és az aranycserjét vagy más néven aranyfát. Az aranycserjére helytelenül is az aranyeső nevet aggatják rá. A két növény teljesen más, csak két dologban hasonlóak. Mindkét növénynek aranysárga virágai vannak, illetve mindkettő mérgező magokkal rendelkezik.

Az aranycserje, tehát a Forsythia x intermedia, egy igen látványos díszcserje. Sok helyen lehet látni az akár 2-3 méter magasra megnövő aranysárga cserjét. Virágai külön-külön helyezkednek el az igen jellegzetes ágakon. Ezek még lombfakadás előtt nyílnak és igen korán már örömet szereznek a kertben. Azonban gyorsan elvirágzik, ami után élénkzöld levelei miatt beleolvad a környezetébe. Talán ez az ára annak, hogy az aranycserje az egyike a legkorábban virágzó cserjéknek.

Az aranyeső, azaz a Laburnum anagyroides egy igen elterjedt felálló ágú cserje, ami akár 5-7 méter magasra is megnőhet. Ennek a növénynek a virágai már lecsüngő fürtökben nyílnak, és április, május tájékán várhatjuk felbukkanásukat. Leginkább kirándulásaink során találkozhatunk vele, hiszen erdőkben, mezőkön igen gyakran előfordul.

Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy két cserje minden része mérgező, ezért akár a kertünkben való elhelyezésnél, akár a természetjárás alkalmaival legyünk nagyon óvatosak!

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje