Termékek Menü
0

Áfonyanevelési gyorstalpaló

Megyeri Szabolcs
2014-11-12 15:16:23

Az áfonya ültetéséhez és neveléséhez be kell tartanunk pár alapszabályt, melyek hiányában áfonyabokrunk nem lesz szép, és termő. Dióhéjban a következők az áfonyanevelés lépései:

 1. Savanyú talaj. Az áfonya csak savanyú, 4.2-5.2 pH értékű talajban növekedik és hoz termést. Savanyú közeget a legegyszerűbben előre elkészített keverékként vehetünk, elsősorban a Florasca A típusú BIO virágföldet javaslom! Az áfonya ültetési ideje hosszú, egészen késő őszig lehet telepíteni a kertekbe!

 2. Öntözés. Az áfonya vízigénye nem túl magas, ellenben csak lágy, vagy lágyított vízzel szabad öntözni. Az áfonya sekélyen gyökeredzik, így hajlamos a gyors kiszáradásra, ezért érdemes a tövek környékét mulcsolni, fenyőkéreggel vagy kőzúzalékkal. 

 3. Tápanyag utánpótlás. Az áfonya tápanyagigénye magas, időnként igényli az érett marhatrágyát az erőteljes növekedés érdekében. Áfonya ültetésekor is szükséges trágyázni, de a Florasca A típusú BIO virágföld választásával ez a kérdés megoldott, hiszen ez már tartalmaz értékes marhatrágyát.
 

 4. Metszés. Az áfonya tavaszi metszése kihagyhatatlan ápolási feladat. A tél utolsó heteiben, a fagyok végleges elmúltakor kell a metszést elvégezni, ha pedig az áfonya sövényként is funkcionál, akkor az alakító, formázó metszésről sem szabad elfeledkezni.
 

 5. Dézsás nevelés. Az áfonyát lehet, sőt ajánlott dézsában nevelni, hiszen így ültetése egyszerűbb, és könnyebb lesz a megfelelő fényviszonyok közé elhelyezni. A dézsában nevelt áfonya ugyanúgy igényli a mulcsolást, a lágy vizes öntözést, és a metszést!