Áfonyanevelési gyorstalpaló

Megyeri Szabolcs 2014-11-12 15:16:23

Az áfonya ültetéséhez és neveléséhez be kell tartanunk pár alapszabályt, melyek hiányában áfonyabokrunk nem lesz szép, és termő. Dióhéjban a következők az áfonyanevelés lépései:

 1. Savanyú talaj. Az áfonya csak savanyú, 4.2-5.2 pH értékű talajban növekedik és hoz termést. Savanyú közeget a legegyszerűbben előre elkészített keverékként vehetünk, elsősorban a Florasca A típusú BIO virágföldet javaslom! Az áfonya ültetési ideje hosszú, egészen késő őszig lehet telepíteni a kertekbe!

 2. Öntözés. Az áfonya vízigénye nem túl magas, ellenben csak lágy, vagy lágyított vízzel szabad öntözni. Az áfonya sekélyen gyökeredzik, így hajlamos a gyors kiszáradásra, ezért érdemes a tövek környékét mulcsolni, fenyőkéreggel vagy kőzúzalékkal. 

 3. Tápanyag utánpótlás. Az áfonya tápanyagigénye magas, időnként igényli az érett marhatrágyát az erőteljes növekedés érdekében. Áfonya ültetésekor is szükséges trágyázni, de a Florasca A típusú BIO virágföld választásával ez a kérdés megoldott, hiszen ez már tartalmaz értékes marhatrágyát.
 

 4. Metszés. Az áfonya tavaszi metszése kihagyhatatlan ápolási feladat. A tél utolsó heteiben, a fagyok végleges elmúltakor kell a metszést elvégezni, ha pedig az áfonya sövényként is funkcionál, akkor az alakító, formázó metszésről sem szabad elfeledkezni.
 

 5. Dézsás nevelés. Az áfonyát lehet, sőt ajánlott dézsában nevelni, hiszen így ültetése egyszerűbb, és könnyebb lesz a megfelelő fényviszonyok közé elhelyezni. A dézsában nevelt áfonya ugyanúgy igényli a mulcsolást, a lágy vizes öntözést, és a metszést!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
KARÁCSONYI TREND

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.