Termékek Menü
0

Hogyan ültessek áfonyát?

2017-08-16 18:53:00

Az áfonyáról bizonyosan nagyon sokan hallották, hogy speciális talajigénye miatt nem ültethető akármilyen földbe, de azt már kevesebben tudják, hogy pontosan mik az áfonya talajjal kapcsolatos igényei. Amennyiben Ön is áfonya ültetésén gondolkodik, de még vannak kérdései, akkor azokat most igyekszem megválaszolni!

Az áfonya kizárólag a savanyú,  4,2 – 5,2 pH értékű közegben marad meg és fordul termőre, ezért az átlagos kerti talaj az esetek többségében nem megfelelő. Ezen felül az áfonya a napos területeket kedveli, ugyanakkor a hűvös, párás klíma az ideális neki, öntözésére pedig lágy vizet javasolt használni. Az áfonya tápanyagigénye magas, valamint érdemes legalább 3%-os humusztartalmú közegbe ültetni. Amennyiben ezeket a feltételeket biztosítja növényének, a gyors fejlődés és a bő termés nem marad el! Az áfonya ültetésére tavasztól őszig bármikor sor kerülhet, a legideálisabb időszak az ősz első fele, de a konténeres áfonya a fagymentes hetek kivételével bármikor a kertbe kerülhet.

Áfonya tövet vásárolna? Kertészetemben széles választékban talál

különböző áfonya fajokat!

IDE KATTINTVA azonnal megtekintheti a választékot, és elindíthatja a vásárlást!

 

Áfonya ültetésekor az egyik lehetőség, hogy kiküszöbölve a nem megfelelő kerti talaj hátrányait, nagyobb méretű cserébe, vagy dézsába telepíti az áfonyatöveket, így könnyedén összeállíthatja a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező ültetőközeget. A kívánt méretű edénybe savanyú tőzeget kell helyezni, a magas szervesanyag-igényt érett marhatrágya hozzáadásával kell biztosítani, és némi fenyő-, vagy akácavart is keverhet a mixhez a tökéletes talaj kialakításához. Az öntözést az említettek szerint lágy, vagy lágyított vízzel szabad csak megoldani (a begyűjtött esővíz remek erre a célra). Pár éven belül a tövek termőre fordulnak, de a virágok már általában az áfonya ültetését követő évben megjelennek.

Tekintse meg ezeket a dús, egészséges áfonyabokrokat, melyeket egykoron tőlem vásároltak, és mára ilyen mutatósak lettek! Az Ön áfonyái is hasonlóak lesznek!

áfonya vásárlás a Megyeri kertészetben

áfonya eladó

áfonya ültetése ősszel

 

A második lehetőség, hogy áfonya telepítésekor a kerti talajt alakítja a növény igényeihez. Ebben az esetben azon a területen, ahová a töveket telepítené, részleges talajcserét kell végezni, melyhez a fentiek szerinti, dézsás ültetéshez hasonló összetevőket kell felhasználni. A kedvező PH-érték és a tápanyagellátás biztosításához tőzeget, szervestrágyát adagoljon. Az áfonya földjét nem kell túl mélyen a leírt módon átformálni, a növény sekélyen gyökeredzik, ám épp ezért hamar száradásnak is indulhatnak a bokrok, így a locsolás kardinális kérdés. Késleltetheti a kiszáradást mulcsolással, ami ráadásul még díszítőelem is lehet. Mulcsként fakérget, kőzúzalékot, apró kavicsokat használhat. Különösen fontos a nyárvégi vízellátás megléte, ez az időszak meghatározó a jövő évi növekedést illetően, így aszályos augusztusokban külön figyeljen oda a bőséges öntözésre!

 

Áfonya ültetéséhez ajánlom a kifejezetten ehhez a növényhez összeállított

savanyú földkeveréket, melynek használatával a siker szinte biztos!

A savanyú áfonyaföldet IDE KATTINTVA rendelheti meg!

Tartalomhoz tartozó címkék: áfonya