Termékek Menü
0

Áfonya gondozás és metszés

Az áfonya a honi kertekben egyelőre nem gyakori vendég, amire magyarázat lehet, hogy gondozása az átlagos gyümölcstermőknél kissé összetettebb. Ez azonban senkit se tántorítson el az áfonya nevelésétől, hiszen az ápolási feladatok könnyen tanulhatóak, a szükséges termesztési körülmények megteremtése sem nehéz, az áfonya termése pedig bőségesen kárpótol minket a nehézségekért.

Ültetés, talajigény

Az áfonyával kapcsolatban az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy talajigénye speciális, csak savanyú ((4.3-4.8 PH értékű) közegben fejlődik kielégítően, ráadásul arra is figyelni kell, hogy a közeg humusztartalma 20-25% legyen. A kerti áfonya földjét a talaj felső rétegének cseréjével, speciális földkeverék adagolásával lehet termesztésre alkalmassá tenni, egyszerűbb azonban (ha ez lehetséges) a dézsás ültetés, ebben az esetben az ültetőközeg összetétele precízen az áfonya igényeihez szabható.

Az áfonyát mindig félárnyékos területre telepítsük, ugyanis nem kedveli a közvetlen, erős napsütést, ugyanakkor fokozottan árnyékolt kertrészeken a termés ízetlen, alacsony minőségű lesz. Az áfonya a páraigényes növények körébe tartozik, a magasabb páratartalmat kerti tartás esetén mulcsolással (akár fűnyesedékkel, lombtrágyával) biztosíthatjuk, dézsában pedig fenyőkérget, fazúzalékot használjunk. A megfelelő növekedés érdekében az áfonyatöveket évente 2-3 alkalommal speciális áfonya tápoldattal kezeljük!

Tudta-e?

Az áfonya viszonylag későn fordul termőre, az első betakarításra jellemzően 3-6 évet kell várni. Ennél korábban is megjelenhetnek az ízletes bogyók, ám ha idejekorán hagyjuk teremni a növényt, akkor az erős bokor és gyökérrendszer kialakulását kockáztatjuk!

Metszés

Az áfonya ápolási munkái közül a legfontosabb a szakszerű metszés. A metszés azért kihagyhatatlan feladat, mert ez a művelet biztosítja a termőegyensúly fennmaradását, vagyis a metszés eredményeképpen érhetünk el rendszeres és bőséges termést. A metszéssel tulajdonképpen új hajtások meghozására sarkalljuk a növényt, a lenyesett részeket ugyanis új hajtások növesztésével pótolja az áfonyabokor.

A metszés során a négy éves részeket tőből kell eltávolítani, olyan módon, hogy a 6-8 hajtásképletből álló bokor felerészben 1-2 éves vesszőket, felerészben pedig 3-4 éves, termőre fordult hajtásokat tartalmazzon. Igyekezzünk elsősorban az életerős, vastagabb (legalább 4-5 mm) hajtásokat megtartani, a görbe, hajlott sarjakat pedig inkább szanáljuk.

Fontos:

A fiatal példányokat óvatosan metsszük, az első években elegendő az alsó, fekvő pozíciójú ágakat nyessük le, és természetesen a sérült, törött, vagy beteg hajtásokat is távolítsuk el. A felfelé törekvő, sudár ágakat minden esetben hagyjuk fejlődni!

Tipp: a metszéssel a bokor tömöttségét is szabályozhatjuk, az áfonya ne legyen zsúfolt, a belső részeken található vékonyabb hajtások eltávolításával a bokor szellősebbé, formásabbá tehető!

A metszés témakörébe tartozik még a gombás fertőzésekkel terhelt ágak eltávolítása is. Az áfonyán időnként megjelenhetnek gombás betegségek jelei, például rozsdafoltos, vagy elszáradt részek, melyeket a betakarítást követően, praktikusan a nyár utolsó egy-két hetében ajánlott lemetszeni. A hajtások csúcsainak száradásakor is vegyük elő az ollót, és az egészséges részig vágjuk vissza az ágat.

Tipp: az erősebb visszametszés fokozott növekedésre indítja a bokrot, így radikálisabb visszavágás esetén a tápanyagok és az öntözések mennyiségét is emeljük meg!

Összefoglalva:

Az áfonya gondozása valóban több feladattal jár, mint a megszokott, hagyományos gyümölcstermők nevelése, de az áfonya ápolási feladatai nem összetettek, a metszés fortélyai hamar elsajátíthatóak, az ideális földkeverék, ültetőközeg biztosításával pedig erőteljes növekedés és bőtermés érhető el. Az egészséges, jól gondozott áfonyabokor a nyár második felében heteken át, folyamatosan különleges, finom csemegét szolgáltat!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok