Termékek Menü
0

A zsálya ültetése

Megyeri Szabolcs
2015-04-15 14:58:29

A zsálya szaporítása magvetéssel történik, de megfelelő módszer a dugványozás vagy a tőosztás is. Ha azonban már a kezdetektől biztonságban akarja nevelni növényeit, célszerű már előnevelt palántákat vásárolni. Kertészetemben egészséges, életerős palánták közül választhat. Ha kézhez kaptuk növényeinket, már csak el kell őket ültetni. A zsálya ültetése igazán egyszerű művelet, kezdő kertbarátok is könnyedén hozzáfoghatnak. Lássuk hát a lépéseit!

Előkészületek: Ahhoz, hogy életerős, egészséges növényeket neveljünk, nélkülözhetetlen a gondosan előkészített terület. A zsálya a porhanyós, laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Gyökere a talajban dúsan ágazik el, ezért az ültető gödröt a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében célszerű kétszer olyan mélyre és szélesre tervezni, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: Évelő növényként 5-6 évig marad meg egy helyen, ezért az egyik legfontosabb lépés a helyes ültető terület kiválasztása. Jól mutat csoportosan kihelyezve a fűszerkertben, esetleg szegélynövényként a napsütötte kerti ösvények szélén vagy kertesházak déli oldalán kiültetve. Dekoratív látványt nyújt sziklakertekben más zsálya változattal vagy egyéb mediterrán eredetű fűszernövénnyel variálva. Ültethetjük cserepekbe is, melyekhez a konyhaablakba kihelyezve könnyen hozzáférhetünk főzés közben. Fagyérzékenysége miatt kerüljük a fagyzugos területeket, ültessük déli, meleg fekvésű helyre, ahol folyamatosan éri napfény.

Ültetés menete: Ha megvagyunk az előkészületekkel és a megfelelő helyet is kiválasztottuk a növény számára, már csak maga az ültetés maradt hátra. Az előnevelt palánták kiültetésének ideje nyár elején történik. Ősszel ne ültessünk, különben a fiatal palánták könnyen elfagyhatnak. A növényeket porhanyós, laza szerkezetű talajban helyezzük el, majd öntsünk rá 1-2 liter Dolce Vital általános virágföldkeveréket, ezt követve pedig alaposan öntözzük meg. A zsálya idősebb korában jól tűri a szárazságot, fiatalon viszont kifejezetten igényli a rendszeres vízellátást.

Tartalomhoz tartozó címkék: fűszernövény