Termékek Menü
0

A vízipálma ültetése lépésről lépésre

Megyeri Szabolcs
2015-04-20 17:14:45

A megvásárolt, konténeres vízipálmát a gyökerek megfelelő növekedésének érdekében célszerű minél előbb egy nagyobb konténerbe, vagy végleges helyére kiültetni. Saját, szaporított növényeink ültetési folyamata megegyezik a konténeresével, arra azonban ügyeljünk, hogy a kertbe szánt gyökeres hajtásdugványokat először mindenféleképp cserépbe ültessük, mert még nem elég edzettek a kinti körülményekhez.

1. lépés: Az előkészületek során legelső lépés a gondosan előkészített terület. A vízipálma a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag humuszos talajokon fejlődik szépen. Termőhelyi igényeinek alapfeltétele a bőséges vízellátás, hiszen a vízipálma a mocsaras közegekben érzi jól magát. Az ültetőgödröt a gyökerek fejlődésének érdekében célszerű kétszer olyan mélyre és szélesre tervezni, mint amekkora a vásárolt konténer.

2. lépés: A megfelelő hely kiválasztásánál legfontosabb szempont az igények kielégítése. A vízipálma jól mutat csoportosan ültetve, de kerti tavakban szoliterként is dekoratív látványt nyújt kertünknek. A vízipálma fény- és melegigényes növény, de félárnyékban is kiegyenlített a növekedése. Egyik legfontosabb ismérve, hogy nem lehet túlöntözni, hiszen nagy vízigényénél fogva gyökereit folyamatosan vízben állva kell tartani. Nagyfokú páraigénye lehetővé teszi fürdőszobai körülmények közti tartását.

3. lépés: Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet és az előkészületekkel is készen vagyunk, már csak maga az ültetés maradt hátra. Ideje a tavaszi hónapokban van, mikor már a fagyok elmúltak. Helyezzük a tápanyagban dús, nedves talajba a növényt, szórjunk rá 1-2 liter Dolce Vital virágföldkeveréket és jó alaposan öntözzük be. A vízipálma nem csak beültetéskor igényli a sok vizet, hanem egész élete során, ezért akik hajlamosak túlöntözni növényeiket, bátran megpróbálkozhatnak tartásával.