A vízipálma szaporítása

Megyeri Szabolcs 2015-04-20 13:11:08

A vízipálma szaporítása igazán egyszerű művelet, mely történhet tőosztással vagy dugványozással. A tőosztás során az idősebb töveket szedjük szét több gyökeres hajtásra. A vízipálmát nagyon könnyű szétosztani, mert szárai lazán, egy tőből ágaznak el, azonban a gyökerek épségének megóvása érdekében figyeljünk oda, nehogy kárt tegyünk a növényben. A tőosztás ideje a nyugalmi időszakra esik. A művelet során éles késsel vágjuk szét több részre a földből óvatosan kiemelt idősebb tövet, majd a szétosztott, kisebb növénykék leveleiből és gyökereiből csípjünk vissza a jobb eredés érdekében. Miután megvagyunk a visszavágással, ültessük őket végleges helyükre.

A dugványozás módszere ugyancsak hasonlóan egyszerű eljárás, mellyel akár az otthon nevelt szobapálmáinkból is szép, új növényeket hozhatunk létre. A vízipálma dugványozásakor a leveles hajtásokat gyökereztetjük úgy, hogy az egészséges szár felső részéből vágunk le 10 cm-es hajtásdarabokat, a leveleit pedig szépen visszacsípjük. A levágott hajtásdugványokat fejjel lefelé tegyük egy vízzel teli tálcába vagy üvegpalackba. A hajtás- és gyökérnövekedés gyorsaságát jelentősen befolyásolja a fényellátás és a gyökereztető víz hőmérséklete, ezért a jobb eredés érdekében helyezzük olyan helyre a tálcában lévő dugványokat, ahol bőséges napfényfürdőben részesülnek. Néhány héten belül megjelennek a dugványokon a friss, vékony gyökerek, ezután pedig nincs más dolgunk, mint elültetni a növényeket a konténerekbe.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.