Termékek Menü
0

A vízipálma igényei

Megyeri Szabolcs
2015-04-20 12:52:14

Környezeti igényeit tekintve meleg- és fénykedvelő növény. Kihelyezhetjük félárnyékos helyre is, de megfelelően kiegyenlített hozamot csak teljes napfényben nevelve tudunk elérni. Fontos tudni, hogy a vízipálma csak meleg klímán viselkedik örökzöldként, hazánk és a környező országok klímaviszonyai miatt télen elszáradnak levelei, ebből adódóan a kerti példányok igen érzékenyek a hidegre, ezért a tél beköszöntével érdemes bevinni őket melegebb helyre. Enyhe telek esetében, megfelelően takarva visszahúzódik a talajba és képes áttelelni. A vízipálma nagyon vízigényes, fontos, hogy gyökerei folyamatosan álljanak a vízben.

Legjobban a mocsaras közegeket szereti, épp ezért kiválóan alkalmas kis kerti tavakba, a tavak szélére, palackkertekbe vagy dézsában kihelyezve. Szoliterként, azaz önmagában is kihelyezhető, melynek legjobb módja, ha pl. a vízcsap alá, dekorkövekkel körbevéve ültetjük el, így a túlcsorduló víz folyamatosan nedvesen, mocsarasan tartja és garantáltan feldobja kertünket. Csoportokba ültetve, fűszerű hatást keltő hajtásrendszerével igazán kellemes látványt nyújt, mely megidézi a trópusi erdők buja növényvilágát. Könnyed megjelenésével a nappaliban vagy akár a fürdőszobában is tartható, közepes fényellátás mellett is szépen fog nőni, viszont kisebb termetű növényt kapunk, de a szobában természetesen pont ez a cél. Ahhoz, hogy gyökerei számára biztosítsuk a bőséges vízellátást, érdemes cserépalátétet helyezni alá, így a növény könnyen fel tudja szívni gyökereivel a vizet.

Fürdőszobába való növények

A talajra kissé érzékeny, csak a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag humuszos talajokon fejlődik kiegyenlítetten. Termőhelyi igényeinek egyik alapfeltétele a bőséges vízellátás, hiszen a vízipálma a mocsaras közegeket kedveli, ezért ne hagyjuk kiszáradni a talajt, gyökerei állandóan legyenek vízben. Ahhoz hogy biztosítsuk a növény számára a megfelelő ültető közeget, jó szívvel ajánlom Önnek a Dolce Vital általános virágföldkeveréket, mely nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát tartalmaz, ami legalább 3-4 hónapon keresztül biztosítja a növény számára a folyamatos tápanyagellátást. Kiváló vízfelvevő és vízmegtartó képességének köszönhetően tartósan ellátja a növényt a szükséges vízzel.