Valor szabadgyökerű szilva metszése

Megyeri Szabolcs 2015-01-20 15:44:03

Miután megvásároltuk és telepítettük a Valor szabadgyökerű szilva csemeténket, a következő feladat a szilvafa ültetés utáni metszése.

A metszést a következő képen ajánlott elvégezni: kiválasztunk három – négy egyforma magasról eredő, egyforma távolságra lévő ágat, majd ezeket nagyjából a kétharmaduknál elmetsszük, úgy hogy az utolsó rügy az ág külső felén helyezkedjen el. Ennél a metszésnél csakúgy, mint a többinél a szilva esetében, fontos a külső rügyre való metszés. Ennek oka, hogy a szilva természetesen keskenyre növő koronáját, a jobb szellőzés érdekében érdemes minél szélesebbre nevelni.  A vázágaknál a legideálisabb, ha a függőlegessel 45°os szöget zárnak be. A kisebb termőnyársakat, ne vágjuk vissza. 

    A korona alakító metszésnek jelentős szerepe van.

  • A vázágakat vissza kell vágni, egészen a teljes hossz feléig. Itt is fontos, hogy a külső rügyre vágjuk vissza.
  • A kisebb termőnyársakat ne bántsuk, de a hosszú, friss hajtásokat nyugodtan ritkítsuk meg.
  • Ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a korona belső ágainak felkopaszodását, az ezeken található hosszú hajtások közül a jó állásúakat hagyjuk meg és vágjuk vissza úgy 10 cm-esre.

Ha betartjuk az előbbi műveleteket a következő években egy szép koronaformát adhatunk a Valor szabadgyökerű szilvafánknak.

A kialakítás után következő fenntartó metszés, gyakorlatilag az elhalt, egymást keresztező vagy épp a korona belseje felé növő ágak eltávolítását rejti magában. Amennyiben a vázág, hosszúra nyúlik, vagy elöregedik, ifjító metszésre lesz szükség. Ennek során a vázágat egy alsórügyes elágazásnál vissza metsszük.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.