Termékek Menü
0

A tulipánfa tulajdonságai

Megyeri Szabolcs
2015-01-13 14:17:24

A tulipánfa (Liriodendron tulipifera), vagy néha téves néven emlegetve a liliomfa egy észak-amerikai díszfa fajta, mely Európában csupán 10-25 méteresre növekszik meg. A tulipánfa jellemzői közül talán a lenyűgöző lombozat a legérdekesebb. A kifejlett tulipánfa lombkoronája kúpos, piramis alakú, mely a növény idősebb korára a felső részen kiszélesedik. A széles, tulipán alakú levelek élénkzöldben díszlenek, hogy aztán ősszel megkapó sárgás-aranysárgás árnyalatot vegyenek fel, így több évszakon keresztül dekorálják a kertet.

A tulipánfa virágai szintén különleges szépségűek, azonban a virágok a lombozat felső részében nyílnak, így ezeket közelről nem tudjuk megcsodálni, az összhatás azonban mégis fantasztikus. A tulipánfa virágai a nyár elején bomlanak ki, de csak a fa 7-8 éves korától kezdve. Ősszel nem csupán a gyönyörűen elszíneződött levelek örvendeztetik meg a hobbikertészt, hanem ebben az időben hullanak a földre a tobozszerű termés pikkelyei, látványos szőnyegként borítva be a fal környéki talajt.

A tulipánfa termése részben egész ősszel az ágakon marad, így egészen a tél beálltáig nyújt pazar látványt. A tulipánfa ültetése olyan kertekbe ajánlott, ahol akad neki napos, fényes hely, ahol mérete miatt nem okoz gondot, és a talaj megfelelően nyirkos és tápanyagdús, de természetesen más jellegű közeget is fel lehet javítani a tulipánfa igényeinek megfelelően.

Aki árnyékot adó fát keres, szintén voksolhat a tulipánfa mellett, ez a díszfa ugyanis kifejezetten nagy területet képes árnyékolni, így kiválóan lehet alatta a nyári hőségben hűsölni! Ugyanezen ok miatt nem kimondottan utcai fa, lehulló termése, nagy termete, és széles lombkoronája miatt szűkebb utcákban nehézkes a nevelése, ugyanakkor a tulipánfa elsőrangú parkfa, például társasházi ligetekbe ültetve!

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfák parkfa