A tulipánfa tulajdonságai

Megyeri Szabolcs 2015-01-13 14:17:24

A tulipánfa (Liriodendron tulipifera), vagy néha téves néven emlegetve a liliomfa egy észak-amerikai díszfa fajta, mely Európában csupán 10-25 méteresre növekszik meg. A tulipánfa jellemzői közül talán a lenyűgöző lombozat a legérdekesebb. A kifejlett tulipánfa lombkoronája kúpos, piramis alakú, mely a növény idősebb korára a felső részen kiszélesedik. A széles, tulipán alakú levelek élénkzöldben díszlenek, hogy aztán ősszel megkapó sárgás-aranysárgás árnyalatot vegyenek fel, így több évszakon keresztül dekorálják a kertet.

A tulipánfa virágai szintén különleges szépségűek, azonban a virágok a lombozat felső részében nyílnak, így ezeket közelről nem tudjuk megcsodálni, az összhatás azonban mégis fantasztikus. A tulipánfa virágai a nyár elején bomlanak ki, de csak a fa 7-8 éves korától kezdve. Ősszel nem csupán a gyönyörűen elszíneződött levelek örvendeztetik meg a hobbikertészt, hanem ebben az időben hullanak a földre a tobozszerű termés pikkelyei, látványos szőnyegként borítva be a fal környéki talajt.

A tulipánfa termése részben egész ősszel az ágakon marad, így egészen a tél beálltáig nyújt pazar látványt. A tulipánfa ültetése olyan kertekbe ajánlott, ahol akad neki napos, fényes hely, ahol mérete miatt nem okoz gondot, és a talaj megfelelően nyirkos és tápanyagdús, de természetesen más jellegű közeget is fel lehet javítani a tulipánfa igényeinek megfelelően.

Aki árnyékot adó fát keres, szintén voksolhat a tulipánfa mellett, ez a díszfa ugyanis kifejezetten nagy területet képes árnyékolni, így kiválóan lehet alatta a nyári hőségben hűsölni! Ugyanezen ok miatt nem kimondottan utcai fa, lehulló termése, nagy termete, és széles lombkoronája miatt szűkebb utcákban nehézkes a nevelése, ugyanakkor a tulipánfa elsőrangú parkfa, például társasházi ligetekbe ültetve!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese díszfák parkfa
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.